Majkrosoft rešava sigurnosni propust: Ne koristite Internet eksplorer
Foto: Reuters

Hakeri već iskoristili priliku

Majkrosoft rešava sigurnosni propust: Ne koristite Internet eksplorer

Tech -
Dok Majkrosoft žuri da ispravi grešku, Fajeraj je ponudio privremeno rešenje zabrinutim korisnicima: Da koriste druge pretraživače umesto Internet eksplorera ili da onesposobe Adobe Flash, jer napad na računar u tom slučaju nije moguć

Američka kompanija Majkrosoft žuri da reši ozbljan sigurnosni propust koji omogućava hakerima da iskoriste slabosti pretraživača Internet eksplorer, verzije od šest do 11, koje se nalaze na 55 odsto personalnih računara u svetu.

Majkrosoft je takođe potvrdio da neće nuditi rešenje za pretraživače na računarima koji koriste operativni sistem Windows XP, nakon što je 8. aprila okončana podrška za taj 13 godina star sistem koji se još uvek nalazi na 25 odsto računara u svetu, piše američki magazin Forbs.

Proizvođač bezbednosnog softvera Fajeraj otkrio je propust, navodeći da je grupa hakera već iskoristila slabosti Eksplorera za napade na američke vojne i finansijske institucije.

Majkrosoft je u zvaničnom obraćanju javnosti potvrdio postojanje propusta, bez iznošenja dodatnih detalja, ali i uz upozorenje da hakeri koji uspešno iskoriste slabosti pretraživača mogu da preuzmu potpunu kontrolu nad sistemom računara, instaliraju programe na njemu, pregledaju, menjaju i brišu podatke ili kreiraju nove korisničke naloge.

Dok Majkrosoft žuri da ispravi grešku, Fajeraj je ponudio privremeno rešenje zabrinutim korisnicima: Da koriste druge pretraživače umesto Internet eksplorera ili da onesposobe Adobe Flash, jer napad na računar u tom slučaju nije moguć.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track