PLATIĆE DEBEO POREZ: Ibej vraća milijarde dolara kući sa ofšor računa!

Stižu dolari

PLATIĆE DEBEO POREZ: Ibej vraća milijarde dolara kući sa ofšor računa!

Tech -
Ibej navodi da ga očekuje porez od tri milijarde dolara na zaradu od devet milijardi koju će prebaciti u SAD, ali da će mu taj potez omogućiti fleksibilnost u poslovanju i planiranom otkupu akcija

NJUJORK - Američka internet aukcijska kuća Ibej (eBay) vratiće u SAD milijarde dolara koje je držala na ofšor računima, izabravši da plati veliki porez kod kuće da bi na raspolaganju imala sredstva potrebna za eventualne buduće akvizicije.

Obim sredstava američkih tehnoloških kompanija na inostranim računima skočio je u poslednjih nekoliko godina, budući da su firme kao što su Epl (Apple), Majkrosoft (Microsoft) i Gugl (Google) često izbegavale visoke poreze u SAD, koje bi morale da plate da su donosile kući profit zarađen na inostranim tržištima, piše list Fajnenšl tajms. Bonitetna agencija "Mudis" procenjuje da se na ofšor računima trenutno drži oko 950 milijardi dolara ili 60 odsto ukupnih sredstava američkih firmi.

Ibej navodi da ga očekuje porez od tri milijarde dolara na zaradu od devet milijardi koju će prebaciti u SAD, ali da će mu taj potez omogućiti fleksibilnost u poslovanju i planiranom otkupu akcija.U prvom kvartalu Ibej je ostvario prihode od 4,3 milijarde dolara, 14 odsto više u odnosu na isti period lane. Pre vraćanja novca u SAD, kompanija je na domaćem tržištu imala sredstva vredna nešto više od 2,2 milijarde dolara.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track