Gugl podseća na hemičarke Doroti Hodžkin!

Gugl podseća na hemičarke Doroti Hodžkin!

Tech -
Nobelovu nagradu za hemiju dobila je 1964. godine za utvrđivanje struktura važnih biohemijskih supstanci rentgenskim tehnikama

BEOGRAD - Globalni Internet pretraživač Gugl danas je ulaznu stranicu posvetio podsećanju da je pre 104 godine rođena hemičarka Doroti Kroufut Hodžkin (1910-1999), prva žena u Engleskoj koja je dobila Nobelovu nagradu.

Ova naučnica zaslužna je za nekoliko velikih otkrića u hemiji, do nekih je došla primenom rendgenske tehnike, smatra se začetnikom rendgenske kristalografije. Nobelovu nagradu za hemiju dobila je 1964. godine za utvrđivanje struktura važnih biohemijskih supstanci rentgenskim tehnikama.

Rođena je 1910. u Kairu, njeni roditelji Englezi, su se nakon nekoliko godina vratili u Britaniju gde se školovala i ostvarila naučnu karijeru.

Predvodila je grupu naučnika koji su utvrdili hemijsku strukturu penicilina, što je omogućilo njegovu masovnu primenu i proizvodnju. Zaslužna je i za utvrđivanje rasporeda atoma u molekulu, kao i za utvrđivanje strukture insulina.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track