MOŽE I BEZ RUKU: Gugl izmislio automobil bez volana!

Stiže 2015.

MOŽE I BEZ RUKU: Gugl izmislio automobil bez volana!

Tech -
Umesto volana, kočnica i pedale za gas, najnoviji automobili će imati dugmiće za pokretanje i zaustavljanje vozila

LOS ANĐELES - Američka kompanija Gugl (Google) će proizvesti automobil bez volana, pošto on tom vozilu i nije potreban, jer se kreće samostalno, saopšteno je danas iz te kompanije.

Ovaj dvosed neće biti u komercijalnoj prodaji, ali se Gugl nada da će se do ovog perioda naredne godine oko 100 prototipa tog vozila naći na putevima, iako se neće kretati velikom brzinom (maksimum 40 km/h).

Proizvodnja automobila je prirodan korak za Gugl, koji je već prešao na stotine hiljada kilometara u Kaliforniji sa Tojotinim automobilima marke "leksus" i "prius" opremljenim nizom senzora i kompjutera.

Ti automobili imaju "safety drivers" (sigurnosnog vozača) u slučaju nužde, a iz novih automobila će taj sistem biti eliminisan. Umesto volana, kočnica i pedale za gas, najnoviji automobili će imati dugmiće za pokretanje i zaustavljanje vozila.

Ovo električno vozilo biće kompaktno i u oblika mehura, kako bi se olakšalo kretanje kroz zakrčeni centar grada. Najveća prepreka za Gugl bi, međutim, mogao da bude zakon, a test verzija će imati volan i pedale, u skladu sa propisima Kalifornije.

http://www.youtube.com/watch?v=CqSDWoAhvLU

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track