DOTERAJ REPUTACIJU: Gugl najavio brisanje linkova na zahtev korisnika
Foto: REUTERS

Prava da se bude zaboravljen

DOTERAJ REPUTACIJU: Gugl najavio brisanje linkova na zahtev korisnika

Tech -
Zahtevi će moći da se podnose na internet stranici koju je Gugl otvorio zbog ključne presude Evropskog suda za ljudska prava od pre dve nedelje koja nalaže da se moraju izmeniti rezultati pretrage na osnovu "prava da se bude zaboravljen"

SAN FRANCISKO - Kompanija Gugl (Google) najavila je danas da će početi da prima zahteve stanovnika zemalja Evropske unije koji žele da se obrišu nezgodne informacije iz rezultata pretrage na najpopularnjem pretraživaču interneta.

Zahtevi će moći da se podnose na internet stranici koju je Gugl otvorio sinoć zbog ključne presude Evropskog suda za ljudska prava od pre dve nedelje koja nalaže da se moraju izmeniti rezultati pretrage na osnovu "prava da se bude zaboravljen".

Odluka suda znači da će žitelji EU moći da doteraju svoju reputaciju na internetu tražeci od Gugla i drugih pretraživača interneta da se uklone linkovi ka novinskim člancima i drugim sajtovima s problematičnim podacima o ranijim aktivnostima.

Time se međutim stvara podela između rezultata koje Gugl daje za ljude u EU i za ljude iz ostatka sveta. Zasad će Gugl morati da vodi računa od 28 članica EU, Islandu, Lihtenštajnu, Norveškoj i Švajcarskoj. Gugl će obrazovati tim koji će razmatrati zahteve, ali bi to mogao da bude veliki problem čak i za kompaniju s tolikim finansijskim i tehološkim resursima. Investitori zasad nisu pokazali znake zabrinutosti zbog odluke Evropskog suda za ljudska prava. Akcije Gugla su porasle za šest odsto od te presude.

Evropa je jedno od najvećih tržišta za interent oglašavanje odakle dolazi najveći deo Guglovih prihoda. Sprovođenje "prava da se bude zaboravljen" ne bi trebalo da utiče na promet na Guglu pošto ista pravila važe i za ostale pretraživače. Na internetu: https://support.google.com/legal/contact/lr_eudpa?product=websearch#.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track