NA PETAK 13. SUNCE PRŽI ZEMLJU: Stižu X-zraci koje štete čovečanstvu?!
Foto: Rojters

Solarne buktinje

NA PETAK 13. SUNCE PRŽI ZEMLJU: Stižu X-zraci koje štete čovečanstvu?!

Tech -
Jedna buktinja izazvala je koronalno izbacivanje mase koje bi moglo da dođe u kontakt s našim planetom u obliku velikog oblaka plazme

U proteklih nekoliko dana na Suncu su zabilježene tri ogromne solarne eksplozije koje su, između ostalog, uticale i na komunikacijske satelite u Zemljinoj orbiti, a danas bi talasi koje generišu sunčeve eksplozije mogle da stignu i do Zemlje.Naime, jedna buktinja izazvala je koronalno izbacivanje mase koje bi moglo da dođe u kontakt s našim planetom u obliku velikog oblaka plazme, saopštila je NOAA koja očekuje i da ovaj događaj izazove manju geomagnetsku oluju.Solarne buktinje su snažne eksplozije u sunčevoj atmosferi, a njihova energija je jednaka eksploziji milijarda megatona TNT-a.

NASA je objavila alarmantne fotografije i snimke koji prikazuju čak tri solarne buktinje koje su se dogodile u samo dva dana, na površini Sunca za koje se veruje da zbog svoje snage mogu da oštete radijske veze, ali i još puno toga.

Britanski mediji javljaju da su Nasini promatrači snimili čak 3 eksplozije koje su ih ozbiljno zabrinule.Naime, prema rečima stručnjaka, ovakve eksplozije dovode do ispuštanja ogromnih količina X-zraka koji zbog svoje velike radijacije mogu ozbiljno da nanesu štetu čovečanstvu. Iako uveravaju da se takve eksplozije tj. količina radijacije takvih razmera ne mogu probiti kroz Zemljinu atmosferu, upozoravaju ipak na njihovu mogućnost uticaja na samu atmosferu.

http://www.youtube.com/watch?v=rRpxs39zn20

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track