IZNENAĐENJE: Život će biti moguć na Haronu?
Foto: Kurir Štampano

Velika tajna Plutonovog meseca

IZNENAĐENJE: Život će biti moguć na Haronu?

Tech -
Satelit koji kruži oko patuljaste planete verovatno sadrži vodu u tečnom stanju, tvrde naučnici agencije za istraživanje svemira NASA

VAŠINGTON - Plutonov mesec Haron ispod svoje površine verovatno ima okean, tvrde naučnici američke agencije NASA. Analizom pukotina na površini ovog smrznutog satelita istraživači su zaključili da su se ispod te površine nekad krili okeani s jakim i toplim morskim strujama. Ovo otkriće moglo bi da pomogne u potrazi za životom van Zemlje jer se smatra da je voda ključ za nastanak života.Osnova života- Naš model predviđa različite pukotine na površini Harona koje zavise od debljine leda, strukture unutrašnjosti ovog nebeskog tela, ali i i toga kako se deformiše i kako se orbita razvijala. Poređenjem novih podataka koje nam pošalje sonda „Novi horizonti“ s našim pretpostavkama otkrićemo da li je Haron imao okeane - kaže Alisa Roden iz NASA Centra za svemirske letove „Godar“ u Grinbeltu.Prirodni sateliti koji kruže oko gasnih džinova, poput Jupiterovog meseca Evropa ili Saturnovog Enceladusa, takođe imaju pukotine koje ukazuju na postojanje podzemnih okeana. U slučaju Harona, jake struje u okeanima ispod površine posledica su ekscentrične orbite.Neobičan satelitHaron je neobično veliki u odnosu na planetu oko koje kruži. On ima čak osminu Plutonove mase.- U zavisnosti od toga kako se Haronova orbita razvijala, na njemu je verovatno bilo dovoljno toplote da se voda kreće. Prema svim proračunima, to se verovatno dogodilo - kaže Roden. Voda u tečnom stanju je osnova za život, ali za nastanak života potreban je izvor energije, kao i neki ključni elementi, poput ugljenika, azota i fosfora.

„Novi horizonti“SONDA NA PLUTON STIŽE 2015. NASA je 2006. lansirala u svemir sondu „Novi horizonti“, koja bi trebalo da ispita Pluton i njegove satelite. Teška je 478 kilograma i opremljena je najsavremenijom opremom. Do Plutona će stići 14. jula 2015. godine, nakon čega će nastaviti put kroz Kojperov pojas.

ČINJENICEOtkriven 1978.- Pluton je otkriven 1930. godine i proglašen je devetom planetom Sunčevog sistema- Status planete oduzet mu je 2006. godine- Plutonov najveći mesec Haron otkriven je 1978.- Tek 2006. otkrivena su dva manja satelita, dok su sledeća dva otkrivena 2011. i 2012.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track