BIONIČKI PANKREAS: Otac napravio aparat da bi pomogao sinu!
Foto: Kurir Štampano

Borba protiv šećerne bolesti

BIONIČKI PANKREAS: Otac napravio aparat da bi pomogao sinu!

Tech -
Otkako je saznao da njegov sin Dejvid ima dijabetes, Ed Damijano radi na razvoju uređaja kojim bi mu olakšao život

BOSTON - Naučnici s Univerziteta u Bostonu napravili su bionički pankreas - aparat koji meri i stabilizuje nivo šećera u krvi. Ova revolucionarna mašina pomoći će mnogima, ali je najzanimljivije od svega da je ceo eksperiment nastao zbog potrebe jednog oca da pomogne svom sinu.Opasna dijagnozaDejvid Damijano imao je samo 11 meseci kad mu je dijagnostikovan dijabetes tipa 1. Zbog te bolesti život cele porodice se naglo promenio.- Kad dete ima dijabetes tipa 1, neophodno je stalno meriti nivo šećera u krvi. Rizično je čak i pustiti dete da prespava celu noć bez kontrole - kaže Ed Damijano, Dejvidov otac, naučnik s Univerziteta u Bostonu i vođa tima naučnika koji su razvili bionički pankreas.On je tada razmišljao o tome kako njegov sin zbog konstantnih merenja neće imati normalan život, pa je rešio da mu pomogne i počeo je da radi na stvaranju aparata koji će mu olakšati život s ovom teškom bolešću.

Merenja na pet minuta... Bionički pankreas
Merenja na pet minuta... Bionički pankreas

Ovaj biomedicinski inženjer godinama je radio na razvoju bioničkog pankreasa i aparat je konačno usavršen, a njegova efikasnost dokazana je tokom kliničkih ispitivanja u kojima je učestvovalo 20 odraslih i 32 adolescenta.Bionički pankreas radi tako što meri nivo šećera u krvi na svakih pet minuta korišćenjem malog monitora prikačenog na telo. Veliko olakšanjeRezultate šalje aplikaciji na mobilnom telefonu, koji zatim proračuna potrebnu količinu insulina, što obično dijabetičari sami moraju da računaju, a zatim signalizuje otpuštanje određene doze glukagona u telo. Glukagon ima efekat suprotan insulinu i diže nivo šećera.- Svi ispitanici bili su oduševljeni aparatom. Potpuno je promenio njihov život nabolje. Aparat će biti dodatno usavršen u naredne tri godine i verujem da će i moj sin, koji tad kreće na fakultet, konačno imati normalan život - kaže Damijano.

ČINJENICEO dijabetesu- Dijabetes ili šećerna bolest predstavlja hronični poremećaj metabolizma- Uglavnom je uslovljen naslednim faktorom- Jedno je od najčešćih endokrinih oboljenja - Postoji više vrsta bolesti: dijabetes tipa 1 dijabetes tipa 2gestacioni

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track