Stvorili naočare koje vraćaju vid!

Uspeh naučnika sa Oksforda

Stvorili naočare koje vraćaju vid!

Tech -
Savremeni uređaj sa dve kamere omogućiće slabovidima mnogo lakše snalaženje u prostoru

OKSFORD - Britanski naučnici napravili su pametne naočare koje pomažu ljudima s teškim oštećenjem vida da ponovo vide svet oko sebe. Ovaj uređaj mogao bi se naći na tržištu sledeće godine, a ne bi trebalo da košta više od prosečnog smartfona.Bolji životPametne naočare omogućiće slabovidima da vide pokrete drugih osoba, ali i izraz njihovog lica. Samim tim znatno će im olakšati život.Naočare rade tako što kombinuju informacije koje im daju infracrvena i obična kamera, a onda mali kompjuter obrađuje te podatke i projektuje sliku na stakla naočara, i to u vidu crteža. Objekti koji su blizu više svetle.

Lin Oliver: Nekad sam videla samo uvo ili oko svog vernog psa, a sada moju Džes mogu da vidim celu
Lin Oliver: Nekad sam videla samo uvo ili oko svog vernog psa, a sada moju Džes mogu da vidim celu

Jedan od učesnika u ispitivanju naočara rekao je da se osećao kao superheroj dok ih je koristio, dok su drugi rekli da im je olakšano snalaženje u prostoru.Naočare ne mogu da pomognu ljudima koji su potpuno slepi, ali veoma su korisne svima koji imaju teško oštećenje vida. Da bi im dodatno olakšale život, imaju i sistem koji skenira pisane informacije, a zatim preko slušalica korisnicima diktira brojeve u koje gledaju.Nezavisnost- Naša ideja je da ljudima koji jedva naziru svet oko sebe damo veću nezavisnost i samouverenost, kao i da poboljšamo kvalitet njihovog života - kaže dr Stiven Hiks, vođa tima naučnika sa Oksforda.Penzionerka Lin Oliver (70) iz Faringdona imala je priliku da proba naočare i kaže da joj je to omogućilo da prvi put vidi svog psa vodiča.- Ranije sam mogla da vidim samo uvo ili oko moje Džes. Sad je vidim celu. I kad hodamo, mogu da vidim zašto je stala, a to mi mnogo znači na putu od kuće ka prodavnici i nazad - kaže Lin.

KomfortMANJE DIMENZIJE PROIZVODANaočare koje su osmislili naučnici sa Oksforda trenutno su prilično velike i nepraktične. Ipak, namera tvoraca je da, kad se budu pojavile na tržištu, budu znatno manje, kao klasične naočare za sunce.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track