REVOLUCIJA: Crvi kriju tajnu večne mladosti
Foto: Shutterstock

Neverovatno istraživanje naučnika

REVOLUCIJA: Crvi kriju tajnu večne mladosti

Tech -
Kad ostane bez hrane, crv C. elegans ulazi u stanje u kom ne stari, a veruje se da isti proces može da se pokrene kod ljudi

DJURAM - U vekovnoj potrazi za izvorom mladosti naučnici su otkrili da im valjkasti crvi mogu pomoći u potrazi za večnom mladošću. Valjkasti crv C. elegans može da uđe u „stanje gladi“ u kojem prestaje da stari. To otkriće moguće je iskoristiti za stvaranje lekova koji bi sprečili starenje ljudi, tvrde istraživači sa Univerziteta Djuk.- Moguće je da dijete u kojima skoro da ne unosimo namirnice prebacuju ćelije u stanje mirovanja. Trik je da saznamo kako farmakološki da manipulišemo ovim procesom i da usporimo starenje ćelija bez bola potpune restrikcije u ishrani - kaže Dejvid R. Šervud, profesor biologije s Univerziteta Djuk i vođa istraživanja.

Dvostruko duži životNaučnici su otkrili da prekid hranjenja valjkastog crva pokreće stanje usporenog razvoja - dok organizam traži hranu, ćelije i organi su u stanju u kome ne stare. Kad ponovo dobiju hranu, crvi nastavljaju da se razvijaju normalno, ali žive dvostruko duže nego inače.Prema rezultatima istraživanja, moguće je da crv bude u fazi gladovanja i dve nedelje, a da se normalno razvija čim ponovo počne da se hrani. Te životinje inače žive dve nedelje, pa je neverovatno da je moguće da žive dva puta duže.

Šervud: Ovo otkriće povoljno će uticati i na lečenje raka
Šervud: Ovo otkriće povoljno će uticati i na lečenje raka

- Ova studija je važna ne samo za starenje već i za lečenje raka. Jedna od najvećih misterija kancera je kako ćelije metastaziraju rano, a onda godinama mogu da budu u stanju mirovanja pre nego što se ponovo aktiviraju. Moja pretpostavka je da do toga dolazi na isti način na koji i crvi ulaze u stanje mirovanja - kaže Šervud.Nove studijeOn i njegov tim započeli su genetske studije tokom kojih bi mogli da otkriju kako da produže ljudski život.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track