Najnovije vesti

Srca stvorena u laboratoriji!
Foto: Kurir Štampano

Naučnici na pragu velikog otkrića

Srca stvorena u laboratoriji!

Tech
Uzgojeni iz matičnih ćelija, minijaturni miokardi funkcionišu samostalno i pomažu naučnicima u lečenju bolesti poput hipertrofije

EDINBURG - Zahvaljujući sićušnim ljudskim srcima uzgajenim u laboratorijama, koja kucaju i ako nisu povezana s telima, naučnici su na korak do izlečenja oboljenja od kojih pati ogroman broj ljudi i spasavanja života milionima. Istraživači sa Univerziteta Abertej u Škotskoj uspeli su da pomoću matičnih ćelija stvore minijaturna srca, prečnika svega jedan milimetar, koja pulsiraju 30 puta u minutu, i pomoću određenih hemijskih stimulusa mogu da kontrolišu njihov rast.


Mogućnost izlečenja

Tim putem naučnici su u stanju da izazovu hipertrofiju - vrstu oboljenja gde miokard usled znatnog uvećanja može da razvije nepravilan ritam otkucaja ili da stane - a zatim da posebnim lekovima spreče oštećenje tog organa.

- Iako su ljudska srca i ranije uzgajana u laboratorijama, ovo je prvi put da možemo da razvijemo oboljenje i izlečimo ga - rekao je dr Nikolaj Želev, vođa istraživačkog tima.
Srčana hipertrofija izaziva stvrdnjavanje mišića, zbog čega se krv otežano kreće kroz telo. Postojeći lekovi služe samo da se kontrolišu simptomi, a ne i da se bolest izleči.

Pozitivni efekti

Profesor Želev i njegov tim nadaju se da će njihov projekat to promeniti. Pošto znaju koji su molekuli odgovorni za to što se srce uvećava, oni su u stanju da biraju medikamente koji će da pogađaju direktno njih i da tako spreče hipertrofiju.

Želev: Prvi put možemo da na uzgojenom srcu razvijemo bolest i izlečimo je
Želev: Prvi put možemo da na uzgojenom srcu razvijemo bolest i izlečimo je


- Iako jedino ćelije srca ne mogu da postanu maligne, primetili smo da su određene putanje koje slede molekuli pri hipertrofiji slične onima koje bi sledili molekuli u slučaju kancera, pa smo testirali specifične lekove da bismo postigli poboljšanje - rekao je Želev.
Prema njegovim rečima, naučnici su u tome uspeli - zaštitili su srca i sprečili da ona postanu uvećana.

Američki eksperiment

 

SRČANI UDARI SU PROŠLOST

Istraživači sa američkog univerziteta „Džons Hopkins“ su u aprilu ove godine pronašli način da blokiraju formiranje viška holesterola, koji je često odgovoran za srčana oboljenja. Eksperimentišući na miševima i kunićima, otkrili su način da se spreči razvoj arterioskleroze - glavnog uzročnika infarkta i moždanih udara i jednog od najčešćih uzročnika smrti kod ljudi.

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...