SAVETI ZLATA VREDNI: Evo kako da zaštitite svoju privatnost na internetu!

Operacije nadzora na internertu

SAVETI ZLATA VREDNI: Evo kako da zaštitite svoju privatnost na internetu!

Tech -
Meri Galigan godinama je radila u FBI-u i bila je na čelu tima zaduženog za sajber i specijalne operacije u Njujorku

Meri Galigan je sve do nedavno bila na čelu tima zaduženog za sajber i specijalne operacije u Njujorku i vodila je neke od najvećih operacija nadzora na internetu – uključujući i hvatanje najpoznatijeg "cinkera među hakerima" Sabua.

Nakon što je uhapšen, Sabu je odlučio da sarađuje s FBI-em pa je učestvovao u nekim hakerskim napadima (mnogi su ga čak smatrali vođom Anonimusa) kako bi uspeo da skupi dovoljno dokaza protiv drugih hakera koji su na kraju završili u zatvoru i koji su osuđeni na dugogodišnje zatvorske kazne, za šta velike zasluge ima i Galigan.

Ona je sada konsultant za privatnost i sigurnost u kompaniji Deloite, a u razgovoru s novinarima CNN-a dala je nekoliko saveta kako korisnici interneta mogu da zašte svoju privatnost na mreži.

1. Menjati lozinku jednom mesečno – brojni sigurnosni stručnjaci godinama upozoravaju na važnost snažnih lozinki (ne bi trebalo da koristite iste lozinke za različite servise, a same lozinke trebalo bi da se sastoje od velikih i malih slova, brojki i znakova). Galigan kaže da su lozinke "ključevi naših života".

Naime, ako sajber kriminalci uspeju da provale lozinke sa mejla ili nekih drugih onlajn računa, oni se iznenađujuće jednostavno mogu dokopati brojnih ličnih informacija iz vaših života koje dalje mogu iskoristiti da vam isprazne bankovne račune, ukradu lične/intimne fotografije, privatne informacije itd. Zbog toga je bitno jednom mesečno promeniti lozinke mejla i najvažnijih servisa koje koristite.

2. Ostavite lažne kontaktne informacije – prodavnice i onlajn prodavnice prikupljaju brojne lične podatke o vama koje skupljaju u baze podataka koje mogu na jednom mestu sadržati vaše ime, prezime, broj telefona, mejl, podatke o kreditnoj sposobnosti, plati i brojne druge podatke. Poslednji veliki hakerski napadi pokazali su da te informacije mogu pasti u ruke sajber kriminalaca, zbog čega je Galigan uvek na oprezu i u (online) prodavnicama ostavlja neke lažne podatke poput broja telefona, poštanskog broja grada i slično.

3. Ne otkrivajte više informacije nego što morate – kada nekome dajete svoje dokumenta kako bi potvrdili identitet, nastojte da vide/zapišu što manje informacija o vama (npr. neka vide samo ime i prezime i sliku, a ne i kućnu adresu). Takođe, pripazite kada plaćate karticama kako osoba koja naplaćuje ne bi odnela tu karticu van vašeg vidkruga i prepisala sve bitne podatke s nje (broj kartice, datum isteka i dodatne brojeve koji su bitni prilikom plaćanja putem interneta).

4. Oprez prilikom korišćenja bankarskih aplikacija – Galigan kaže da je izrazito oprezna prilikom pristupa bankarskim aplikacijama i, "zbog toga što je danas tako jednostavno zaraziti kompjuter malverom koji vas može špijunirati", ona na istom računaru i mobilnom ne pristupa svim svojim bankovnim računima.

5. Jedan e-mail koristite samo za junk e-poštu – kada kompanije od nje zahtevaju e-mail adresu, ona im uvek daje tu spam adresu na koju joj šalju promotivne poruke. Za slučaj da hakeri uspeju da probiju zaštitu tih kompanija i dokopaju se njene mail adrese, njen pravi mail će ostati siguran i zaštićen od hakera.

(Dnevnik.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track