Evo zašto niko nikad nije hteo da ruča sa Stivom Džobsom
Foto: Kurir štampano

Genije, ali naporan

Evo zašto niko nikad nije hteo da ruča sa Stivom Džobsom

Tech -
Stiv Džobs bio je vizionar i genijalac, ali bio je poznat i po svom teškom karakteru i odnosu prema zaposlenima zbog kojeg su ga često izbegavali

Stiv Džobs bio je poznat po svom specifičnom odnosu prema zaposlenima prema kojima se često odnosio diktatorski i mnogi analitičari veruju da je takav njegov karakter i mogućnost da iz zaposlenog izvuče ono najviše jedan od razloga zbog kojih je Ejpl postao jedna od najvećih i najvrednijih kompanija na svetu.

Jasno je da zbog takvog ponašanja nije bio previše omiljen među zaposlenima u kompaniji i mnogi su ga izbegavali jer nikada nisu znali šta mogu da očekivaju od njega kada ga sretnu. Bivši radnik Ejpla Dejvida Bleka opisao je način na koji je Džobs vladao kompanijom i kako se odnosio prema zaposlenima, odnosno na koje su ga sve oni načine izbegavali i bežali od njega.

Iako on nije imao previše kontakta sa njim tokom 12-godišnjeg rada u ovoj kompaniji naslušao se različitih priča o njemu i njegovom karakteru.

Blek je rekao kako bi, kada bi Džobs išao da ruča, većina zaposlenih požurila s ručkom i nakon 15-20 minuta većina njih pobegla bi što dalje od njega, a ako bi šef Epla sam došao na ručak, mesto pored njega ostalo bi prazno jer se niko nije usudio da sed ne pored njega.

Još jedna noćna mora zaposlenih bila je da se nađu sa njim u liftu.

"Džobs je od njih tražio da "uvek budu spremni" i ćesto bi ih zasuo brojnim pitanjima o projektima na kojima rade, a ako ne bi bio zadovoljan odgovorom nekad bi se izderao na njih i ponižavao ih.

Iako su se zaposlenici često pripremali za "susret sa Džobsom" i pripremali su odgovore na njegova potencijalna pitanja, oni su ga ipak izbegavali jer su kompanijom kružile brojne priče o njegovom ponašanju pa čak i otkazima koje su neki dobili nakon razgovora s njim u liftu.

Blek je posebno izdvojio slučaj jedne devojke koja je u toku kratke vožnje s Džobsom u liftu morala detaljno da objasniti i pokaže sve o projektu na kojem radi - za takve stvari teško je biti spreman jer uspeh prezentacije nije zavisio samo o odgovoru koji je Džobs dobio, već i o njegovom raspoloženju tog dana.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track