Znate li kako se Fejsbuk igrao sa vašim emocijama?

Eksperiment

Znate li kako se Fejsbuk igrao sa vašim emocijama?

Tech -
Fejsbuk je suočen s ogromnim brojem kritika i besom korisnika, nakon poslednjeg eksperimenta sprovedenog na skoro 700.000 korisnika

Fejsbuk već zna da li ste u vezi ili sami, gde ste išli u školu, za koji klub navijate...

Ali, sada su suočeni s ogromnim brojem kritika i besom korisnika, nakon poslednjeg eksperimenta sprovedenog na skoro 700.000 korisnika.

U njemu su hteli da vide kako mogu da utiču na emocije korisnika samo uz nekoliko promena na news feedu. Istraživanje su sproveli u saradnji s dva američka univerziteta, kako bi videli utiče li izloženost određenim emocijama na promenu postova.

Iz Fejsbuka se opravdavaju da nijedan od podataka koje su koristili nije bio povezan s određenim profilom nekog korisnika. U studiji su filtrirali feedove korisnika. U jednom testu, manje pozitivnih postova uticalo je i na manje pozitivnih postova ispitanika, a izloženost manjem broju negativnog sadržaja uticalo je na manje negativnih postova.

Ali, kritičari osporavaju način na koji je istraživanje sprovedeno i mogući uticaj ovakvih studija. Guardian piše kako advokati, aktivisti i političari navode ovaj masovni eksperiment skandaloznim, jezivim i uznemirujućim.

Navode da su zabrinuti kako bi ovakva manipulacija mogla biti korišćena u politici i drugim područjima. Portparol Fejsbuka kaže kako su studiju sproveli da bi poboljšali svoje usluge i da bi sadržaj koji korisnici vide bio još kvalitetniji. Dodaje da je veliki deo toga i razumevanje načina na koji ljudi reaguju na različite vrste sadržaja, radilo se o pozitivnom ili negativnom.

(24sata.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track