HIT: Do kože i mesa bez klanja stoke
Foto: Kurir štampano

Nova tehnika uzgoja tkiva

HIT: Do kože i mesa bez klanja stoke

Tech -
Firma iz SAD proizvodi tkivo životinja jer je stočarstvo jedna od grana koja najviše menja klimu

NJUJORK - Američka kompanija „Modern medou“ započela je rad na uzgoju životinjske kože u laboratoriji, a sa fondom od 10 miliona dolara namerava da u laboratoriji uzgaja i meso. Predstavnici firme iz Bruklina već su pokazali kožu iz epruvete, ali zasad još kriju tehniku kojom su to uspeli da urade.Nova tehnikaKompanija, koja je pod kontrolom milijardera Pitera Tila i Li Ka Šinga, jednog od najbogatijih stanovnika Azije, saopštila je da je „izumela način stvaranja tkiva zasnovan na bioprintingu - 3D spajanju tkiva pomoću kompjuterskih procesa“.Bolja alternativa- S obzirom na to da je stočarstvo najveći potrošač vode i zemljišta i jedan od glavnih razloga za promenu klime, vreme je da se potraže drugi načini dobijanja mesa i kože - rekao je Andraš Forgač, direktor kompanije.On je dodao da je njihov cilj da naprave kožu koja može da se koristi za proizvodnju odeće, obuće i nameštaja, a da se zbog nje ne ubijaju životinje.- Dugoročni plan je proizvodnja mesa koje je zdravije, sigurnije, a ne zahteva povređivanje životinja - objašnjava Forgač.

Andraš Forgač: Naš cilj je stvaranje zdravijeg i sigurnijeg mesa
Andraš Forgač: Naš cilj je stvaranje zdravijeg i sigurnijeg mesa

Prvi hamburgerJELO BEZ UKUSAProšlog leta naučnici su u laboratoriji od matičnih ćelija napravili hamburger. Napravio ga je profesor Mark Post, a zatim ga je ispržio i ponudio na degustaciju. Ljudi koji su ga probali nisu bili oduševljeni ukusom.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track