NAJVEĆI HAKERSKI NAPAD DO SADA: Rusi ukrali 1,2 milijardi lozinki!
Foto: Thinkstock

Svetske kompanije u strahu

NAJVEĆI HAKERSKI NAPAD DO SADA: Rusi ukrali 1,2 milijardi lozinki!

Tech -
Kako piše Njujork tajms, a prenosi AFP, reč je o virtuelnoj krađi koja bi skupo mogla koštati pojedina društva

NJUJORK - Grupa ruskih hakera uspela je da se domogne oko 1,2 milijarde lozinki na sajtovima američkih i drugih svetskih kompanija, što se smatra najvećim do sada zabeleženim hakerskim upadom na svetu.

Kako piše Njujork tajms, a prenosi AFP, reč je o virtuelnoj krađi koja bi skupo mogla koštati pojedina društva. Grupa od desetak ruskih hakera, 20-godišnjaka, uspela je da skine 1,2 milijardi lozinki stranih društava širom sveta, kako velikih kompanija tako i najmanjih internet portala, precizira američki dnevnik.

Taj list je informacije dobio od istraživača iz društva za informatičku bezbednost Hold sekjuriti. Ako im je verovati, hakeri su uspeli da dobiju pristup i za oko 500 miliona imejlova.

"Svi ti sajtovi su i dalje ranjivi", precizira se u saopštenju. Hold sekjuriti tvrdi i da nema povezanosti između ruske vlade i hakera, pošto su internet sajtovi u toj zemlji takođe bili meta krađe podataka.

Ovaj upad, koji bi mogao biti najveći ikad ostvaren u svetu, potekao je od grupe hakera koji su stacionirani negde između Kazahstana i Mongolije, navodi AFP.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track