Tajne univerzuma: Prašina otkriva sve misterije kosmosa!
Foto: Kurir Štampano

Uhvaćene prve čestice iz dalekog svemira

Tajne univerzuma: Prašina otkriva sve misterije kosmosa!

Tech -
Sedam mikroskopskih čestica zvezdane prašine pomoći će da naučnici shvate kako nastaju planete

LOS ANĐELES - Sedam mikroskopskih čestica zvezdane prašine koja ne potiče iz Sunčevog sistema doneto je na Zemlju, objavili su naučnici NASA. Čestice je prikupila letelica NASA „Stardast“ početkom 21. veka, ali su konačno dopremljene do naše planete i ispitane, pa je potvrđeno da nisu iz našeg solarnog sistema.Iznenađujuće- Ovo su neverovatno vredne čestice - rekao je Endru Vestfol, vođa tima naučnika koji ispituju ove čestice.On je dodao da su čestice iznenađujuće raznolike i da se smatraju mladim za kosmičke standarde - mlađe od 50 miliona do 100 miliona godina, kolika je očekivana dužina trajanja međuzvezdane prašine.Ove male čestice, neke teške svega milioniti deo milionitog dela grama, mogle bi da pomognu naučnicima da shvate kako je naš solarni sistem formiran.Naučnici veruju da su nastale u eksploziji supernove pre nekoliko miliona godina i da su izmenjene tokom eona izloženosti ekstremnim uslovima svemira.

Ispitivanje... Endru Vestfol s kolegom proučava prašinu
Ispitivanje... Endru Vestfol s kolegom proučava prašinu

- Niko do sada nije uhvatio nešto što stiže van Sunčevog sistema i to doneo na Zemlju. Posebno je teško to što su čestice male, milijardu njih imalo bi veličinu zrna peska, pa je bilo neophodno šest godina da ih pronađu - kaže Anron Kirsli, mikroanalitičar Prirodnjačkog muzeja.Ključ evolucijeMeđuzvezdana prašina koju izbacuju eksplozije zvezda zaslužna je za razbacivanje elemenata neophodnih za život, poput ugljenika, azota i kiseonika, širom galaksije. Posle nekoliko miliona godina prašina može da dovede do nastanka planeta, pa je samim tim ključni sastojak evolucije galaksije, veruju istraživači.U tom smislu, dodaju naučnici, svi mi na Zemlji smo delom nastali od zvezdane prašine.- Suština je da su solarni sistem i sve u njemu nastali od oblaka međuzvezdanog gasa i prašine. Tragamo za materijalom sličnim onom od kojeg je stvoren naš sistem - rekao je Vestfol.Različit sastavČestice zvezdane prašine su međusobno veoma različite i po hemijskom sastavu i po strukturi. Neke od njih imaju strukturu sličnu snežnoj pahulji, ali su mekše.- Dobijamo prva prava znanja o neverovatnoj raznolikosti međuzvezdane prašine, što nije bilo moguće otkriti proučavanjem iz daljine, klasičnim astronomskim posmatranjem - kaže Vestfal.

Solarni sistemPRAŠINA GOVORI MNOGO TOGAMikroanalitičar Prirodnjačkog muzeja Anron Kirsli kaže da naš solarni sistem luta kroz međuzvezdani prostor. - Dok putujemo, prikupljamo čestice međuzvezdane prašine. One nam mogu reći mnogo toga, između ostalog i odakle su tačno stigle - kaže kaže Anron Kirsli.

ČINJENICEVraćeni na zemlju- Skupljači prašine kapsule „Stardast“ bili su izloženi međuzvezdanoj prašini početkom 2000-ih, a vraćeni su na zemlju 2006.- Od tada je tim od više desetina naučnika iz različitih delova sveta ispitivao njihovo poreklo- Čestice su mlađe od 50 miliona do 100 miliona godina- NASA je lansirala „Stardast“ 1999. kako bi prikupila ostatke komete Vajld-2- Kapsula je vraćena na Zemlju sedam godina kasnije

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track