Kineski lekari dečaku ugradili prvi pršljen iz 3D printera

Spasli život detetu

Kineski lekari dečaku ugradili prvi pršljen iz 3D printera

Tech -
Deo kičme stvoren posebnom tehnologijom omogućiće Minghaou da okreće glavu, što zbog tumora ranije nije mogao
1 / 2

PEKING - Kineski lekari iz Treće pekinške univerzitetske bolnice ugradili su dečaku Minghaou (12) u vratni deo kičmenog stuba prvi pršljen odštampan 3D printerom, čime su mu sačuvali život.Mediji iz Pekinga preneli su da je Minghao tako postao prvo dete na svetu koje je dobilo kičmu ne čelika, nego čak i više od toga - kičmu od titanijuma.

Uspela operacija... Doktor Liju Džongjun na intervenciji
Uspela operacija... Doktor Liju Džongjun na intervenciji

Uklonjen deo kostiMalom Minghaou doktori su pre nekoliko godina otkrili maligni tumor na kičmenoj moždini, zbog čega su morali da mu uklone neke od kostiju kičmenog stuba. Nakon nekoliko sati operacije hirurzi predvođeni Liju Džongjunom uspešno su između prvog i trećeg pršljena mladog pacijenta ubacili implantat koji su prethodno proizveli 3D štampačem koristeći takozvani titanijumski puder. Taj materijal koristi se i za izradu mnogih drugih ortopedskih implantata. Međutim, postoji jasna razlika između konvencionalnih implantata i implantata napravljenih 3D printerom jer se u drugom slučaju oni prave na osnovu preciznog virtuelnog dizajna kompletnog kičmenog stuba. To omogućava da se njen veštački dodatak napravi tako da savršeno odgovara građi kičme i uklopi se što prirodnije sa ostalim pršljenovima.

Implantat je napravljen na osnovu virtuelnog dizajna kičme pacijenta, tako da se savršeno uklapa
Implantat je napravljen na osnovu virtuelnog dizajna kičme pacijenta, tako da se savršeno uklapa

Bez cementa i šrafovaTo, takođe, podrazumeva da lekari ne moraju pri ugradnji da koriste cement ili šrafove kako bi pričvrstili implantat. Naime, oni su u veštačkom pršljenu napravili male rupe, tako da kosti na kičmi koje ga okružuju vremenom urastaju u njega i srastaju s njim, omogućavajući mu da stoji bezbedno i čvrsto.Implantat će za nekoliko meseci omogućiti Minghaou da okreće glavu u svim pravcima bez problema, pošto mu je to dosad bilo onemogućeno. Međutim, pre toga moraće da nosi specijalni steznik i podupirač vrata kako bi mu ugrađeni pršljen normalno srastao.

Važno za medicinuUGRAĐENA I 3D VILICAOrtopedske operacije koje uključuju ugradnju materijala proizvedenih 3D štampačem uzele su maha poslednjih godina i sve više se razvijaju. Među prvima je urađena transplantacija 3D vilice u Belgiji juna 2011, dok je aprila 2013. na klinici Majo revolucionarnim printerom odštampan i kuk.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track