Digitalni TV signal u Srbiji od 21. marta

Digitalni signal

Digitalni TV signal u Srbiji od 21. marta

Tech -
JP Emisiona tehnika najavio je probno emitovanje digitalnog televizijskog signala

BEOGRAD - U Srbiji će u sredu 21. marta početi probno emitovanje digitalnog televizijskog signala, najavilo je Javno preduzeće Emisiona tehnika i veze (ETV).

Kako se navodi u saopštenju, u okviru Inicijalne mreže biće emitovano 10 televizijskih programa u standardnoj (SD) rezoluciji i jedan program u visokoj (HD) rezoluciji.

Inicijalna mreže je, u eksperimentalnoj fazi, namenjena za testiranje sistema, predajnika, prijemnika, različitih parametara i mogućnosti prostiranja i prijema.

Prema proceni ETV (www.etv.rs), digitalni signal iz Inicijalne mreže moći će da primi oko 40 odsto stanovništva Srbije. Stvarno stanje će, kako se dodaje, biti poznato posle detaljnih merenja koje će se obaviti narednih meseci.

Digitalno signal biće emitovan preko mreže od 13 predajnika i dva repetitora koji rade na istoj frekvenciji kao i matični predajinici.

Najveći deo opreme za formiranje mreže obezbeđen je iz IPA fondova Evropske unije uz pomoć Ministarstva kulture, informisanja i informacionog društva Srbije, a planiranje, projektovanje, montažu i testiranje uradili su stručnjci ETV-a.Ističe se da će se puštanjem u rad mreže digitalnih predajnika Srbija tako pridružiti većini evropskih zemalja u kojima je počeo proces prelaska sa analognog na digitalno emtovanje televizijkog programa.

Više detalja o digitalnom emitovanju, mogućnostima sistema i načinima za prijem može se naći na sajtu www.etv.rs.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track