Greške pri konfiskaciji imovine vlasnika Megaaplouda
Foto: KURIR

Megaaaplaud

Greške pri konfiskaciji imovine vlasnika Megaaplouda

Tech -
Zbog greške policije prilikom zaplene imovine vlasniku Megaaplauda Kimu Dotkomu mogla bi biti vraćena zaplenjena imovina

VELINGTON - Grube greške policije sa dokumentacijom prilikom zaplene luksuznih automobila i nakita tokom racije u kući na Novom Zelandu, mogle bi dovesti do toga da zaplenjena imovina bude vraćena osnivaču internet stranice za razmenu fajlova "Megaaploud" Kimu Dotkomu, javio je danas Bi-Bi-Si.

Posle racije sajt je ugašen i oduzeti su domeni koje je na vebu koristio.

Novozelandski sudija Džudit Poter presudila je da sudski nalog korišćen prilikom konfiskacije imovine Nemac Dotkoma, ranije Šmica nije trebalo izdavati i rekla da je on ništav, navodi britanska mreža.

Policija Novog Zelanda je 20. januara upala u kuću Dotkoma u Oklendu vrednu 20 miliona funti, gde živi sa porodicom, na zahtev vlasti SAD koji optužuju osnivača "Megaaplouda" i njegove poslovne partnere da su sajt koristili kršeći propise o zaštiti autorskih prava.

Sudija je rekla da je njena odluka privremena, a da će uskoro odlučiti da li će učinjene greške zahtevati i vraćanje imovine Dotkomu, koji je posle konfiskacije ostao bez sredstava za odbranu pred sudom.

BBC navodi da su noveozelandske vlasti i policija priznali da su načinili proceduralne greške u dokumentaciji, a vlada je priznala pet grešaka u prvom izdatom sudskom nalogu za konfiskaciju.

Sud je uz kauciju oslobodio Dotkoma, koji se sumnjiči za internet-pirateriju i pranje novca, jer su krivicom "Megaaplouda" pravi vlasnici proizvoda izgubili su dobi od 500 miliona dolara.

Sajti poput tog besplatno omogućuju korisnicima mesto za čuvanje njihovih fajlova a ostalima mogućnost njihovog kopiranja.

"Megaaploud" imao je blizu 150 miliona korisnika a svakodnevno njegova stranica posećivana je 50 miliona puta.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track