MEDICINA IZ ZVEZDANIH STAZA: Aparat za nekoliko sekundi otkriva dijabetes i anemiju
Foto: Kurir Štampano

Lečenje iz SF filmova postaje realnost

MEDICINA IZ ZVEZDANIH STAZA: Aparat za nekoliko sekundi otkriva dijabetes i anemiju

Tech -
Grupa istraživača pokrenula takmičenje na kojem učestvuju tvorci uređaja zasnovanog na modelu trikodera Spoka iz „Zvezdanih staza“

VAŠINGTON - Uređaj trikorder koji je čuveni Mister Spok koristio u antologijskim „Zvezdanim stazama“ kako bi odredio da li je neka osoba obolela i kakvu vrstu povrede ima sada postaje realnost.Naime, grupa inženjera nedavno je pokrenula nadmetanje vredno čak 10 miliona dolara, a u njemu učestvuju svi naučnici koji imaju ideju kako da naprave uređaj za lako i momentalno detektovanje bolesti kod pacijenta. Istraživači su dobili zadatak da dizajniraju bežični gedžet za dijagnostikovanje oboljenja poput anemije, tuberkuloze i dijabetesa.

Među finalistima... Uređaj „klaud DX bio“ i aparat „fajnal frontijer“
Među finalistima... Uređaj „klaud DX bio“ i aparat „fajnal frontijer“

Prema pravilima takmičenja, već je izdvojeno 10 finalista koji će naredne godine na ljudima demonstrirati rad svojih aparata. Idejni tvorac uređaja koji se pokaže najtačnijim pri postavljanju dijagnoze dobiće nagradu u iznosu od sedam miliona dolara.Jedan od finalista Volter de Brauver (56) predstavio je svoj gedžet već ranije ove godine, a razvio ga je u istraživačkom centru NASA u Kaliforniji. On sadrži više različitih senzora, kao i mikrofon na vrhu koji može da očitava vitalne signale kod ljudi. To uključuje temperaturu tela, otkucaje srca, nivo kiseonika u krvi, promene u radu srca i vreme koje je neophodno da se u nekom drugom delu tela oseti otkucaj srca. Saradnici istraživača De Brauvera tvrde da je njihov aparat tačan u 99 odsto slučajeva, a u stanju je da postavi dijagnozu za manje od 10 sekundi. Pacijent može da pomoću specijalne aplikacije za mobilni sačuva podatke o dijagnozi koju mu je postavio aparat i po potrebi ih šalje svojim lekarima. Trikoder ima i USB port, tako da može da se priključi na izvor energije i napuni bateriju veoma brzo - za manje od sat. Istraživači navode da čak i u slučajevima da se aparat koristi po nekoliko puta dnevno baterija može da traje i do nedelju dana.

Uređaji za analizuPREGLEDI UHA I GRLAJedan od finalista čiji se aparat za lako otkrivanje bolesti izdvojio među stotinama jeste i istraživač iz Londona koji je osmislio „Sken ners“. Njegov rad zasniva se na tome da fotografiše pacijenta, a zatim na osnovu slika analizira stanje. On se nada da će njegov aparat moći da detaljno ispita sve eventualne promene unutar uha, ali i grla. Drugi timovi koji su pravili aparate budućnosti u medicini koriste i uzorke urina i krvi kako bi otkrili oboljenja i postavili najtačniju dijagnozu bolesti.

ČINJENICEŠta je trikoder iz „Zvezdanih staza“- uređaj za skeniranje koji koristi Zvezdana flota- postoje dve njegove varijante: regularni trikoder za inženjere i medicinski trikorder- medicinski se koristi za analizu pacijenata- skenerske sposobnosti uređaja mogu mnogo da kažu o medicinskom statusu pacijenta i pruže lekaru uvid u to na koji način se on može lečiti

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track