Orakl odbacio finansijski predlog Gugla
Foto: REUTERS

Orakl vs Gugl

Orakl odbacio finansijski predlog Gugla

Tech -
Orakl je 2010. godine podneo tužbu sudu protiv "Gugla" objasnivši da "Guglov" operativni sistem "Android" koristi neke patentirane tehnologije

VAŠINGTON - Kompanija "Orakl" je odmah odbacila finansijski predlog "Gugla" u okviru procesa za kršenje patenata, objavljeno je na veb sajtu "clubic.com".

"Orakl" je 2010. godine podneo tužbu sudu protiv "Gugla" objasnivši da "Guglov" operativni sistem "Android" koristi neke patentirane tehnologije.

Preciznije rečeno, "Orakl", kompanija specijalizovana za razvoj sistema namenjenih upravljanju bazama podataka, postala je vlasnik prava na kod programskog jezika "Jave" nakon kupovine firme "San".

Radi se o tome da je "Gugl", možda, upotrebivši te tehnologije u virtuelnoj mašini "dalvik" u okviru "Androida" bez prethodne dozvole izazvao kršenje patenta.

"Gugl" je, međutim, spreman da plati "Oraklu" odštetu od 2,8 miliona dolara za korišćenje dva patenta bez prethodnog odobrenja.

"Gugl" je saopštio i da je spreman da izvoji 0,5 odsto prometa ostvarenog od "Androida" za jedan od tih patenta koji ističe krajem godine i 0,015 odsto za drugi kome kraj dolazi 2018. godine.

Ta finansijska ponuda se, međutim, izgleda ne sviđa "Oraklu" koji smatra da je konačna suma preniska.Dve kompanije imaju rok do 13. aprila da dođu do novog dogovora.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja