NAUČNICI DOKAZALI: Svi smo mi braća i sestre, roditelji su nam Adam i Eva!
Foto: Vikipedija

Isto poreklo

NAUČNICI DOKAZALI: Svi smo mi braća i sestre, roditelji su nam Adam i Eva!

Tech -
Procenjeno je da je Eva živela pre 100.000 do pre 200.000 godina, ali ni ona, kao ni Adam među muškarcima, nije bila jedina živa žena u tom trenutku, već potomstvo ostalih pripadnica lepšeg pola nije uspelo da opstane

Prema Svetom pismu Bog je stvorio čoveka od prašine, a zatim od Adamovog jednog rebra napravio je ženu Evu, pa su svi ljudi njihovi potomci.

Istraživanje ljudske genetike, konkretno Y-hromozoma koji se uvek prenosi sa oca na sina već hiljadama godina, i svi tragovi vode ka jednom čoveku koji je živeo u Africi - Adom.

On nije bio jedini živi čovek u tom trenutku, ali su samo njegovi Y-hromozomi hromozomi preživeli i sve ijedan današnji muškarci vode poreklo od njega. Isto tako, genetskim ispitivanjem dokazano je da sve žene vode poreklo od jedne žene, naučno nazvanom Eva.

Prvobitne studije su pokazale da je živeo pre oko 59.000 godina, dok nekeposlednje ukazuju na to da je 142.000 godina realniji vremenski okvir. Postoje i oni koji smatraju da je dublja praistorija još verovatnija. Jedno ispitivanje iz marta ovegodine stavilo je 200.000 godina kao odgovor na ovo pitanje.

Međutim, Y-hromozomni Adam i Mitohondrijalna Eva, mitohondrijalni DNK se prenosi sa majke na celo njeno potomstvo) nisu bili "muž i žena". Odnosno, ne znamo da li su ili nisu, mada je verovatnije da nisu; teoretski je ipak moguće da su ne samo živeli u isto vreme, već i da su bili par.

Procenjeno je da je Eva živela pre 100.000 do pre 200.000 godina, ali ni ona, kao ni Adam među muškarcima, nije bila jedina živa žena u tom trenutku, već potomstvo ostalih pripadnica lepšeg pola nije uspelo da opstane. I ona je takođe iz Afrike.

Zanimljivo je napomenuti da postoje i naučnici koji smatraju da su svi Evropljani potomci jednog čoveka koji je živeo praktično nedavno - neki kažu pre 600 godina, neki pre hiljadu, te da su se loze svih ostalih ugasile.

Ovo je mahom osporeno, iako je zapravo matematika jasna zbog prirode rađanja i gašenja DNK linija koje je nauka ustanovila: svako ko je živeo krajem pretprošlog milenijuma, a danas ima potomke predak je svih živih Evropljana. To znači da bi svi mogli biti potomci Karla Velikog, jer znamo da on ima žive potomke. Istom logikom, doći ćemo do toga da su svi Evroazijati potomci jednog čoveka koji je živeo pre 3.500 godina.

http://www.youtube.com/watch?v=i28uO1TRHX4

(EPK/Telegraf)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track