(VIDEO) ELON MASK: Veštačka inteligencija je najveća pretnja čoveku - njom izazivamo demone!
Foto: Reuters

Da se smrzneš

(VIDEO) ELON MASK: Veštačka inteligencija je najveća pretnja čoveku - njom izazivamo demone!

Tech -
Osnivač "Tesla Motorsa" i "SpaceX" tvrdi da je veštačka inteligencija opanija od atomskog oružja

Veštačka inteligencija je najveća pretnja čovečanstvu - njom izazivamo demone, tvrdi Elon Mask, čovek kojeg nazivaju vodećim vizionarem na polju razvoja tehnologije, prenosi britanski Gardijan.

Mask, poznati osnivač firmi "Tesla Motors" i "SpaceX", rekao je to na predavanju na prestižnom američkom univerzitetu MIT (Masačusetski institut za tehnologiju).

"Moramo da budemo jako oprezni kad je u pitanju veštačka inteligencija. Ona je za mene najveća pretnja našem opstanku. Njom izazivamo demone", rekao je Mask.

"U svim pričama gde se glavni lik s pentagramom i svetom vodom bori protiv demona, on je uveren da može da tako savlada, ali naposletku ne ispadne tako", poentirao je poznati investitor i inovator.

Mask je u više navrata upozoravao na opasnosti koje donosi veštačka inteligencija. Tako je jednom prilikom poručio da veruje da je ona opasnija od nuklearnog oružja.

Govoreći studentima na MIT, Mask je još jednom progovorio o svom "master planu" naseljavanja ljudi na Mars.

"Stvarno je kul poslati jednu misiju na Mars, ali to neće uticati na budućnost čovečanstva. Važno je tamo uspostaviti samoodržavajuću civilizaciju. Ne vidim da iko radi na tome osim SpaceX-a", rekao je Mask, kog je publika ispratila gromoglasnim aplauzom.

http://www.youtube.com/watch?v=_rfHNvHu8OE

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track