UŽASNE TVRDNJE NAUČNIKA: Ili planeta, ili fosilna goriva!

Zastrašujuć izbor

UŽASNE TVRDNJE NAUČNIKA: Ili planeta, ili fosilna goriva!

Tech -
Da bismo sprečili opasne klimatske promene, neophodno je da drastično redukujemo korišćenje gasa, uglja i nafte do 2100. godine

KOPENHAGEN - Ukoliko do 2100. ne prestanemo nekontrolisano da koristimo fosilna goriva, nećemo moći da izbegnemo opasne klimatske promene, upozorili su naučnici.Da bismo sprečili štetu od klimatskih promena, već do 2050. moramo mnogo toga da promenimo i da do tada većinu električne energije dobijamo iz „niskougljeničnih izvora“, piše u izveštaju Međunarodno panela za klimatske promene (IPCC).Velika šteta- Ukoliko to ne uradimo, svet će se suočiti sa ozbiljnom, sveobuhvatnom i nepovratnom štetom - zaključak je ovog tela Ujedinjenih nacija.Bez globalne akcije, temperature će u narednih nekoliko decenija drastično skočiti i biće pet stepeni više nego što su to bile u predindustrijsko doba.- Naučnici su rekli svoje! I nema nikakve dvosmislenosti u njihovoj poruci svetu - rekao je Ban Ki Mun, generalni sekretar UN.On je dodao da političari moraju da reaguju.- Postoji mit da će klimatska akcija da košta mnogo, ali neaktivnost će nas koštati još više - rekao je Ban.

Zasedanje IPCC... Ban Ki Mun sa saradnicima
Zasedanje IPCC... Ban Ki Mun sa saradnicima

Manje štetnih gasova- Ne možemo da sagorevamo sva fosilna goriva koja imamo, a da ugljen-dioksid ne završava u atmosferi. Ukoliko ne razvijemo tehniku kojom možemo da uhvatimo CO2, moraćemo da prestanemo da koristimo fosilna goriva - rekao je Majls Alen, oksfordski profesor i član IPCC.Jouba Sokona iz IPCC kaže da je tehnički moguće preći na niskougljenične izvore.- Problem je to što nam nedostaju prave procedure i institucije. Međutim, što duže čekamo, to će nas više koštati adaptiranje na nova goriva i ublažavanje klimatskih promena - rekao je Sokona.

SukobSAUDIJSKA ARABIJA I BOLIVIJA PROTIVTokom diskusije povodom izveštaja IPCC u Kopenhagenu vodila se velika rasprava o smanjenju upotrebe fosilnih goriva, protiv čega su se pobunili predstavnici Saudijske Arabije i Bolivije.- Neke zemlje imaju različit pogled na problematiku - rekao je Džim Skit sa Imperijalnog koledža u Londonu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track