KARATE ROBOT: Novi američki vojni adut!

Mašina izvodi čuveni pokret iz „Karate kida“

KARATE ROBOT: Novi američki vojni adut!

Tech -
Izumitelji napravili Ijana, koji oponaša borilačke veštine i vozi automobil, a veruje se da će znatno doprineti u kopnenim akcijama američke armije

VAŠINGTON - Istraživači američke vojske napravili su karate robota, visokog čak 188 centimetara i teškog 150 kilograma, koji je u mogućnosti da savlada najkomplikovanije poteze karatea, a veruju da će ubuduće moći da doprinese u akcijama armije SAD.Izumitelji su pomalo zastrašujuću mašinu po imenu Ijan već naučili da izvodi čuveni potez iz poznatog holivudskog filma „Karate kid“, što je oduševilo fanove tog ostvarenja. Tako su oni na video-snimku, koji je na Jutjubu objavila američka vojska, mogli da vide kako ogroman robot potpuno stabilno stoji na jednoj nozi, dok mu je druga podignuta i savijena u kolenu, a ruke mu se podižu sa strane iznad glave. Taj potez Ijan, inače robot iz klase Atlas, izvodi zahvaljujući 28 visokorazvijenih hidrauličnih zglobova i stereo-vida kojim prima impulse iz spoljašnjosti. Zbog takvih performansi, predstavlja najnaprednijeg robota koji je ikada napravljen.Međutim, izvođenje karate tehnike nije jedina Ijanova karakteristika. Taj robot je u stanju i da vozi automobil, i to pomoću specijalnog softvera koji su izradili naučnici iz Instituta za interakciju ljudi i mašina (IHMC) na Floridi.- Da bi ga napravili, naučnici iz IHMC koristili su raznorazne izvore inspiracije. Težili su da postignu brzinu leoparda, izdržljivost konja, manevarske sposobnosti majmuna i, naravno, svestranost ljudi. Na osnovu svega toga stvorili su Ijana, koji se kreće na dve noge, brz je, efikasan i graciozan, a sposoban je da izvrši skoro sve zadatke kao i čovek - objasnili su članovi istraživačkog tima.

Poznati potez... Scena iz filma „Karate kid“
Poznati potez... Scena iz filma „Karate kid“

Penje se i skačeSPREMAN ZA NEDOSTUPAN TERENAtlas robot Ijan u stanju je da se penje po nepristupačnim oblastima zahvaljujući jakim gornjim ekstremitetima, ali i stopalima. Senzori u njegovim rukama omogućavaju mu da koristi oruđe napravljeno za ljude, a njegove performanse veoma su značajne za vojne akcije na najtežim terenima.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track