REVOLUCIJA INTERNETA: Ovaj alat vam ukazuje koje su vesti lažne!
Foto: Printscreen Tvitertrails

Trails

REVOLUCIJA INTERNETA: Ovaj alat vam ukazuje koje su vesti lažne!

Tech -
Ovaj alat tako prati informacije sve do njihovog izvora – dakle, ko je prvi objavio neke informacije, kada i kako su se one raširile društvenim mrežama i internetom, da li se one i dalje šire i kojom brzinom

S obzirom na veliku količinu različitih informacija koje se svakodnevno objavljuje na internetu i društvenim mrežama, nemoguće je saznati koje su od tih informacija istinite, a koje su samo lažne glasine.

Ovakve informacije često su problem ne samo za čitatelje, već i za blogere i novinare koji takođe nekad nisu sigurni jesu li neke informacije koje nameravaju da koriste u svojim tekstovima verodostojne ili ne. Kako bi čitateljima i novinarima pomogli u razlikovanju lažnih vesti i glasina od istine, računarsko odeljenje Veleslej fakulteta nedavno je objavio interaktivni veb alat "TRAILS" koji prati širenje vesti na Tviteru.Ovaj alat tako prati informacije sve do njihovog izvora – dakle, ko je prvi objavio neke informacije, kada i kako su se one raširile društvenim mrežama i internetom, da li se one i dalje šire i kojom brzinom, ko retvituje i dalje širi tu priču, da li su objavljeni neki demantiji tih informacije i ko su glavni akteri vesti koja se prati.

TRAILS korisnicima daje na uvid dve važne kategorije pri praćenju informacija – brzinu širenja te vesti i "nivo skepticizma", odnosno verovatnost da ta informacija bude istinita.

Nakon početnih testiranja, ovaj alat se pokazao prilično uspešnim pa se pokazalo da, uprkos nekim prevarama i lažnim informacijama koje su stigle na naslovnice najčitanijih portala i novina, većina lažnih glasina koje su pratili na Tvteru se ne širi brzinom kojom se šire istinite vesti.

Kako prenose na The Daily Beastu, Svetski ekonomski forum kao jedan od izazova za ovu godinu naglasio je upravo veliku brzinu širenja lažnih informacija putem interneta, ali pri tome su napomenuli da je upravo Tviter najbolje mesto na kojem se lažne informacije mogu demantovati.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track