Najnovije vesti

VELIKO OTKRIĆE: Zemlju od „ubica“ čuva nevidljivi štit

Misteriozna odbrana na nebu

VELIKO OTKRIĆE: Zemlju od „ubica“ čuva nevidljivi štit

Tech
Neprobojna barijera, nalik onoj koju u seriji „Zvezdane staze“ koriste svemirski brodovi, zaustavlja opasne elektrone koji jure ka nama

BOLDER - Nevidljivi štit na visini od 11.600 kilometara sprečava „elektrone-ubice“ da udare našu planetu. On najviše liči na nevidljivi štit koji svemirski brodovi koriste u serijalu „Zvezdane staze“, kaže profesor Danijel Bejker sa Univerziteta Kolorado u Bolderu.On nas, dodaje, štiti od elektrona koji proleću kraj naše planete brzinama sličnim brzini svetlosti i u svemiru mogu da sprže satelite, oštete instrumente, pa čak i zaprete astronautima.TajnaŠtit je otkriven u Van Alenovom pojasu radijacije, prstenu ispunjenom energetski nabijenim elektronima i protonima. Dva prstena su otkrivena 1958, a treći tek 2012. godine. On se nalazi između spoljnog i unutrašnjeg prstena i potpuno zaustavlja ultrabrze elektrone i sprečava ih da probiju do Zemljine atmosfere.- Izgleda kao da elektroni udaraju u stakleni zid u svemiru. To je neverovatan fenomen, koji zbunjuje naučnike - kaže prof. Bejker.On i njegov tim su prvo mislili da elektroni prvo lutaju oko Zemlje, pa jednostavno odlutaju.- Međutim, neprobojna barijera zaustavlja sve elektrone pre nego što stignu do atmosfere - kaže profesor Bejker.Mnogo teorijaOn kaže da pravo objašnjenje za postojanje ove barijere naučnici još nemaju, a mnoge teorije su već pale u vodu.Ključ svega je nastavak posmatranja Van Alenovog pojasa i, posebno, nevidljivog štita. Pretpostavljam da će, ako dođe do jake eksplozije na Suncu, ona ipak moći da probije barijeru nakratko - kaže istraživač.

Profesor Bejker
Profesor Bejker

Bez objašnjenjaURAGANI OKO PLANETENaučnici su u martu otkrili da energetski nabijene čestice oko Zemlje predstavljaju prave uragane, koji mogu da nas ugroze. Otkako je otkriven Van Alenov pojas, naučnici pokušavaju da nađu izvor ubrzanja čestica, ali još nisu u tome uspeli.

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...