FESTIVAL NAUKE: Na večeri u Vinči psi bili specijalitet
Foto: Nemanja Pancic

Neverovatna otkrića

FESTIVAL NAUKE: Na večeri u Vinči psi bili specijalitet

Tech -
Štandovi na smotri se može videti jelovnik stanovnika Vinče u neolitu, istraživanje ubistva i kakvi će biti roboti u budućnosti

BEOGRAD - Voleli biste da zavirite u unutrašnjost zuba ili da prisustvujete pravom uviđaju sa mesta ubistva koje istražuju pripadnici MUP? Želite da upoznate vinčansku kulturu i saznate čime su se hranila neolitska plemena ili da naučite koji je najveći teleskop na svetu i gde se nalazi?Na sva ova pitanja moći ćete da saznate odgovor ako do 7. decembra posetite Festival nauke, koji se osmu godinu zaredom održava u Beogradu, i to na tri lokacije.

Tezga... Vinčanski Jelovnik
Tezga... Vinčanski Jelovnik

Sve je mogućeGlavna postavka, na 38 naučnih „štandova“, predstavljena je u Cepter ekspo centru, gde je više stotina učenika i studenata pokušalo da shvati slogan ovogodišnjeg festivala „Sve je moguće“.Grupa budućih naučnika oduševljeno je posmatrala improvizovanu sobu u kojoj se navodno odigralo ubistvo. Na mestu uviđaja mladi su mogli da vide kako se skupljaju, čuvaju i obrađuju dokazi.Postavka „Na večeri u Vinči“ izgledala je kao obična pijačna tezga. Mnogo svežeg i sušenog voća i povrća, ali i slika životinja koje su u neolitu služile za prehranu Vinčanaca. Jedina razlika u odnosu na pijačni dan bilo je prisustvo pasa, koje su koristili za jelo.

Stomatologija... Unutar zuba
Stomatologija... Unutar zuba

Roboti i osećanjaPosetioci su mogli da vide i budućnost koja čeka robote zahvaljujući Institutu „Mihajlo Pupin“.- Radimo na tome da roboti nauče da prepoznaju tuđe izraze i da na osnovu njih pročitaju tuđa osećanja - rekli su nam na štandu.Najmlađi su mogli da zavire u unutrašnjost zuba, da osete kako izgleda kad se pokvari, i da saznaju kako stomatolozi popravljaju „osmeh“. Zainteresovano su se stiskali nad namirnicama kako bi naučili nešto o ulozi antioksidansa i slobodnih radikala.

Forenzičari... Istraga ubistva na mestu zločina
Forenzičari... Istraga ubistva na mestu zločina

Više programaZANIMLJIVA GEOGRAFIJADa je geografija zanimljiva, shvatili su posmatrajući veštačka stabla, biljke i životinje, ali i slušajući cvrkut ptica i zvuk testere, koji upozoravaju na važnost očuvanja ekosistema. Pitanje reciklaže pokrila je „Zelena zona“ iz galerije NBS, a pozorišni i naučni šou-program rezervisan je za posetioce SKC.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track