PROTIV EKSTREMNE GOJAZNOSTI: Pilula efikasno sagoreva masti!
Foto: Thinkstock

Nova nada

PROTIV EKSTREMNE GOJAZNOSTI: Pilula efikasno sagoreva masti!

Tech -
Naučnici sa Harvarda uspeli su da otkriju kako da jednostavnim lekovima loše masti vrlo lako pretvore u dobre

BOSTON - Pilula će uskoro zameniti traku za trčanje u borbi protiv ekstremne gojaznosti, javili su naučnici sa Harvarda.- Stvorili smo sistem koji koristi ljudske matične ćelije da traži jedinjenja sposobna da bele ili „loše“ ćelije masnoće pretvore u braon ili „dobre“ ćelije masnoće. Već smo uspeli da identifikujemo dva jedinjenja koja to mogu da odrade unutar ljudskih ćelija - rekao je Čad Kouan, istraživač sa Harvarda.Težak putPut od ovog otkrića, kaže, do bezbednih i efektivnih medikamenata možda nije lak, ali daje mnogo nade.- Dva jedinjenja koja smo otkrili do sada gađaju isti molekul, a taj molekul ima glavnu ulogu u zapaljenskim odgovorima u telu. Zbog toga bi osoba koja dugo koristi ovaj lek mogla postati imuna na njega - kaže Kouan.On dodaje da zbog toga jedinjenja treba koristiti bez modifikacija. Zanimljivo je, objašnjava, da je jedno od tih jedinjenja već na tržištu i da je odobreno za upotrebu kao lek za reumatodni artritis.

Jedno jedinjenje je već na tržištu kao lek za reumatski artritis
Jedno jedinjenje je već na tržištu kao lek za reumatski artritis

Bele ćelije masnoće čuvaju energiju kao lipidi i utiču na pojavu ekstremne gojaznosti, dijabetesa tipa dva i srčanih problema, dok braon ćelije masti smanjuju nivo triglicerida u telu, smanjuju otpornost insulina i sagorevaju belu masnoću.

Pionir... Čad Kouan
Pionir... Čad Kouan

Matične ćelijeKouan i njegov tim otkrili su dva mala molekula koji pretvaraju matične ćelije, koje inače proizvode belu masnoću, u braon masne ćelije. One sagorevaju masnoću i smanjuju broj belih masnih ćelija u telu.- Impresionirani smo efikasnošću ovih jedinjenja i stabilnom konverzijom belih masnih ćelija u braon masne ćelije - kaže Kauan.On kaže da želi da ispita i uticaj ovih molekula da dijabetes tipa dva.

SerotoninUBRZAVANJE METABOLIZMATim istraživača sa Dečje bolnice Makmaster otkrio je da usporavanje metabolizma s godinama može da se zaustavi. Oni su to uspeli da urade tako što su uklonili ili inhibirali enzim koji stvara serotonin. U ispitivanju na miševima pokazali su da zaustavljanje serotonina ubrzava metabolizam i zaustavlja gojenje.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track