REVOLUCIJA: Veštačka koža sa čulom dodira
Foto: Shutterstock

Neverovatan pronalazak naučnika

REVOLUCIJA: Veštačka koža sa čulom dodira

Tech -
Južnokorejski istraživači stvorili materijal sa senzorima, a koji može da pomogne ljudima s protetikom

SEUL - Superpametna veštačka koža koju su stvorili južnokorejski naučnici može pacijentima da vrati čulo dodira jer je vrlo slična pravoj ljudskoj koži.Ovaj materijal može da se rasteže kao prava koža, a ima i ugrađene grejače da bi i oni koji ga dodirnu imali osećaj kao kad dodiruju ljudsku kožu.

VlažnostVeštačka koža koja će se koristiti za proteze može da oseti dodir, pritisak, temperaturu i vlažnost. Tim naučnika isprobao je materijal na protetičkoj ruci i pokazalo se da pacijent može pomoću nje da oseti da li je pelena za bebe suva ili vlažna.- Protetička ruka s ovom elektronskom kožom mogla bi da pomogne u mnogim kompleksnim operacijama, od rukovanja i kucanja na tastaturi, preko hvatanja lopte, sve do dodirivanja suvih i vlažnih površina - objašnjavaju južnokorejski naučnici.Veći deo ovog materijala napravljen je od fleksibilnog i providnog silikonskog materijala nazvanog polidimetilsoksan (PDMS). Sadrži silikonske nanotrake koje stvaraju elektricitet kad ih neko razvuče ili pritisne, što omogućava da šalju signale. Osim njih, tu su i senzori za toplotu i vlažnost.

Temperatura tela- Da bi se osoba koja nosi protezu osećala normalno, neophodno je da koža deluje prirodno. Zato je bilo nužno da temperatura kože bude jednaka temperaturi ljudskog tela - objasnili su naučnici.Istraživači mogu da podešavaju silikonske nanotrake kako bi koža mogla da se prilagodi svakom delu tela i kako bi bila rastegljivija ako je na zglobu ili manje rastegljiva ako je na jagodicama prsta.Dosad smo demonstrirali kako naš sistem funkcioniše na životinjama, a sad je potrebno napraviti napredniji sistem, koji će moći da koriste i ljudi - rekao je Kim Dae Hjeong, jedan od autora istraživanja.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track