TIHI NEMO: Amerikanci napravili ribu špijuna

Mornarica testirala novi adut

TIHI NEMO: Amerikanci napravili ribu špijuna

Tech -
Robot može da uđe u vode drugih zemalja i prikuplja podatke, a isti je kao tuna, zbog čega ga ne mogu otkriti ni napredni radari

VAŠINGTON - Američka mornarica testirala je najnoviji adut u svojim redovima - ribu špijuna, koja je u stanju da uđe u teritorijalne vode drugih zemalja, prikupi neophodne podatke, a pri tome ne izazove nikakvu sumnju.Tehnološki naprednu robotsku mašineriju nazvali su Duh plivač, ali i Tihi Nemo, aludirajući na čuvenog junaka dugometražnog crtanog filma Nemo. Međutim, mnogi su je u javnosti već predstavili kao novog agenta Američke obaveštajne agencije (CIA) poput Džejmsa Bonda. Ono što je posebno interesantno jeste činjenica da je podvodni robot napravljen tako da liči na tunu, a njeni dizajneri tvrde da je nemoguće uočiti razliku čak ni pomoću najnaprednije radarske tehnologije.

Oduševljeni...Članovi tima tokom testiranja mašine
Oduševljeni...Članovi tima tokom testiranja mašine

Tihi Nemo može da se pokreće pomoću džojstika, ali je napravljen tako da funkcioniše potpuno autonomno. Između ostalog, dobio je ime i zbog toga što se potpuno nečujno pomoću peraja kreće kroz vodu. Može da pliva lagano, ali i dostigne velike brzine, prilagođavajući se različitim uslovima.

Njegovi prioritetni zadaci biće da istražuje morsko dno, detektuje potencijalne pretnje po Ameriku, ali i izbočine koje bi mogle da naškode drugim plovilima. Zbog toga će se koristiti kao čuvar trupova američkih vojnih brodova.Takođe će omogućiti mornarici da učestvuje u mnogobrojnim misijama, koje su dosad bile ograničene - rekao je Majkl Rufo, direktor Bostonske inženjerske napredne sistemske grupe, koja je testirala prototip.

Impresivne dimenzije robotaDUGAČAK 1,5 METARA, TEŽAK 45 KILOGRAMATihi Nemo ili Duh plivač dugačak je 1,5 metar, a težak oko 45 kilograma, baš kao najveći broj odraslih jedinki tune. Pored toga, on će moći da nesmetano funkcioniše u svim vodama na dubini od 25 centimetara do čak 92 metra.On pliva kao riba, tako što mu rep oscilira, a bočna peraja se pomeraju napred-nazad - objasnio je Majkl Rufo.Ostale osobine duha plivača- robo-špijun ima dugotrajnu bateriju, zbog čega može samostalno da pliva duži period- može da se pokreće i uz pomoć laptopa, i to kada je privezan na kabl dužine 500 metara- preko tog kabla informacije se sa Tihog Nema automatski skidaju na računar- ako se njime upravlja pomoću džojstika, neophodno je da često isplivava na površinu kako bi informacije bile prebačene na kompjuter

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track