Astronauti sami prave alat za rad

Svemirski štampač napravio ključ

Astronauti sami prave alat za rad

Tech -
Korišćenje 3D printera u orbiti olakšaće snabdevanje Međunarodne svemirske stanice, ali i mnoge buduće misije u kosmosu

VAŠINGTON - Slanje najrazličitijih potrepština astronautima na Međunarodnoj svemirskoj stanici je najveći problem jer oni bez određenih alata ne mogu da ispune misiju. Međutim, sada je snabdevanje kosmonauta drastično olakšano zahvaljujući 3D štampačima.Komandir MSS Beri Buč Vilmor ove nedelje je postao prvi čovek koji je u svemiru koristio 3D printer da bi sebi napravio alat - majstorski ključ.

Ceo proces trajao je svega četiri sata, a nacrt za štampu predmeta poslala je komanda sa Zemlje. Alat je dizajniran u komandi, a onda je mejlom poslat u svemir, gde je štampač odradio ostatak posla.Dizajn na ZemljiAlat je napravljen na štampaču nazvanom „Mejd in spejs“ jer je prvi koji radi u orbiti, gde je i sastavljen.- Uspeh koji je sad postignut pokazuje da možemo da dizajniramo određene delove za MSS na Zemlji, a onda da ih odštampamo, tj. napravimo u svemiru pomoću ove fantastične mašine. Ta mogućnost revolucionarno menja inače ograničen model snabdevanja svemirskih stanica i može biti veoma značajna za dalje svemirske misije - rekao je Niki Verkhajzer, menadžer 3D štampe u NASA.

Nova oprema... Beri Buč Vilmor sa ključem
Nova oprema... Beri Buč Vilmor sa ključem

UnapređenjeCilj projekta je da se unapredi pravljenje mašina i alata u svemiru, posebno za one duže i zahtevnije misije.Da bi se istražile sve mogućnosti štampača, ključ će sa sledećom isporukom biti poslat na Zemlju kako bi se ispitalo da li se i koliko ključ razlikuje od dizajna.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track