12 FENOMENALNIH SAVETA: Ovo su trikovi koji će vam olakšati pretragu na Guglu!
Foto: Profimedija

Da bude brže i lakše

12 FENOMENALNIH SAVETA: Ovo su trikovi koji će vam olakšati pretragu na Guglu!

Tech -
Ako kliknete na ikonu Gugl mikrofona na traci za pretraživanje i nakon toga izgovorite "give me a love quote" ili "I love you", prikazat će vam se ljubavne izjave, izreke, stihovi i slični sadržaji...

Gugle koristimo svaki dan, ali novih saveta uvek ima, trikova koje možemo naučiti, a koji će nam pomoći da pretraživanje učinimo bržim i lakšim.

1. Koristite navodnike (") za traženje određene frazeOvo je većini poznat i vrlo jednostavan trik: Ako grupu reči obuhvatite navodnicima pretraživač će izbaciti samo one fraze koje odgovaraju poretku reči kakav ste naveli i time ćete uštedeti na vremenu jer se nećete izgubiti u moru sličnih fraza.

2. Koristite zvezdicu (*) ako za neku od reči unutar fraze niste sigurniOvo je posebno korisno u slučaju kada vam nisu poznate sve reči u frazi koju tražite, ili ako za neke od reči niste sigurni da su ispravne. Ovaj trik koristan je kod, primerice, pretraživanja imena pesama: znate otprilike taj stih, ali niste sigurni da baš znate i sve reči unutar njega. Reč zamenite "zvezdicom” i Gugle će znati o čemu "pričate".

3. Znak "minus" (-) koristite ako želite u sklopu pretrage eliminišete određene pojmoveTražite automobile, ali vas ne zanima BMW! Upišete "automobili -BMW" i Gugle će shvatiti.

4. Koristite prečicu "site": Ako tražite određeni pojam, ali samo na određenoj veb straniciNa primer, želite da pretražite Kurir tako da vam pretraživač izbaci članke u kojima je spomenut pojam "Google". Upišite "Google site:Kurir.rs” i problem je rešen.

5. Jeste li znali da Guglova arhiva vesti sadrži vesti starije od 100 godina?Google News nudi opciju pretraživanja arhive vesti koje datiraju od sredine 80-ih godina, i koja sadrži novine iz celog sveta.

6. Kod pretraživanja hrane možete da dobijete različite podatkeI to vrlo detaljne rezultate. Niste sigurni je li bolji pirinač ili testenina? Šta je kaloričnije? Jednostavno je - upišite u Gugl pretraživaču "pirinač vs. testenina” i dobićete detaljno poređenje nutritivnih sastojaka, broja kalorija i slično.

7. Koristite DEFINE: ako želite da saznate značenje i etimologiju neke rečiNa primer, ako upišete "DEFINE:internet", Gugl će vam ponuditi detaljno značenje tog pojma, etimologiju reči, pa čak i učestalost korišćenja. Postupak vredi i za reči koje ne pripadaju književnom jeziku, na primer za izraze iz slanga, pa čak i za akronime.

8. Ako kojim slučajem želite da vam se ekran nagne, Gugl takođe ima rješenjeOvo je šaljiva dosetka Guglovih inženjera i nema veze s pretraživanjem. Možda ste već čuli, ali nije na odmet da vas podsetimo. Samo upišite u Gugl pretraživaču "tilt" i to je to.

9. Ako ste fan igrice "Atari Games"……onda je korisno znati da unosom njenog imena bez navodnika u Guglov pretraživač slika, odmah možete započeti s igranjem.

10. Jeste li ikada naišli na fotografiju koja vam izgleda poznato, ali se ne možete tačno setiti odakle?Ono što vam savetuju iz Gugla da fotografiju stavite i potom je ubacite u pretraživač fotografija. Gugl će vam potom izbaciti rezultate s istim ili sličnim fotkama koje već postoje.

11. Gugl je prošli mesec lansirao opciju pomoću koje za vas doslovce - baca novčićA, sve što treba jeste da napravite jeste da pritisnute ikonu za mikrofon koja se nalazi pokraj trake za pretraživanje i zatim izgovorite reči "flip a coin" ili "heads or tails" (glava ili pismo).

12. Nešto i za romantične dušeAko kliknete na ikonu Gugl mikrofona na traci za pretraživanje i nakon toga izgovorite "give me a love quote" ili "I love you", prikazat će vam se ljubavne izjave, izreke, stihovi i slični sadržaji. Radi se o "generatoru ljubavnih poruka" koji vam pomoću ove glasovne naredbe prikazuje rezultate.

Fokus

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track