KRAJ ĆELAVOSTI: Naučnici otkrili kako da pokrenu rast dlaka

USPEH

KRAJ ĆELAVOSTI: Naučnici otkrili kako da pokrenu rast dlaka

Tech -
Tim španskih istraživača otkrio da signalni molekuli mogu da pomognu ljudima bez kose

MADRID - Naučnici su uspeli da razbiju kod koji aktivira rast kose kod ljudi i ovo otkriće moglo bi da pomogne u lečenju ćelavosti.Grupa istraživača Španskog nacionalnog centra za istraživanje raka (CNIO) pronašla je neočekivanu vezu između odbrambenog sistema tela i obnove kože.Odbrana- Otkrili smo da makrofage, ćelije koje se tradicionalno smatraju borcima protiv infekcija i potpomažu oporavak rana, takođe učestvuju i u aktivaciji folikulnih matičnih ćelija u koži - rekla je Mirna Perez Moreno iz CNIO.Do tog saznanja došla je slučajno, dok je radila na potpuno različitom istraživačkom projektu. Kad je proučavala posledice delovanja pojedinih antiinflamatornih lekova, otkrila je da su oni doveli do ponovnog rasta dlake kod miševa koje je ispitivala.

Slučajno otkriće... Mirna Perez Moreno
Slučajno otkriće... Mirna Perez Moreno

Zainteresovana da sazna kako se to dogodilo, ona i njen tim nastavili su da proučavaju ovu pojavu i da testiraju različite vrste ćelija uključene u odbrambeni sistem tela ne bi li otkrili njihovu povezanost s rastom kose.Naučnici su primetili da kad su ćelije kože skrivene, deo makrofaga umire prirodno u normalnom procesu nazvanom apoptoza. Na iznenađenje svih, i ćelije koje umiru i one koje su preživele aktivirale su obližnje matične ćelije i kosa je počela ponovo da raste.Signalni molekulMakrofage luče različite faktore, uključujući i signalne molekule nazvane Wnts. Kad su istraživači tretirali makrofage lekovima koji inhibiraju lučenje Wnts, aktivacija rasta kose bila je usporena, što je bio dokaz uloge signalnih molekula u rastu kose. Iako je istraživanje sprovedeno na miševima, naučnici veruju da otkriće može da pokrene rast kose i kod ljudi.

Makrofag
Makrofag

Šta je Makrofag- Makrofag je krupna, pokretna ćelija ameboidnog oblika koja vrši fagocitozu stranih čestica ili dotrajalih ćelija.- Strane čestice u najširem smislu predstavljaju antigene.- Na površini ćelije obrazuju se mnogobrojni citoplazmatični nastavci, slični pseudopodijama.- U unutrašnjosti ćelije imaju dobro razvijen lizozomski sistem sa širokim spektrom hidrolitičkih enzima.- Vode poreklo od monocita.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track