ARHEOLOGIJA: Pronađeni grobovi Ozirisa i kraljice!

Dva velika otkrića u Egiptu

ARHEOLOGIJA: Pronađeni grobovi Ozirisa i kraljice!

Tech -
Velike misterije Dva istraživačka tima, češki i špansko-italijanski, uspeli da otkriju nekropole koje rasvetljavaju stare tajne „zemlje faraona“

KAIRO - U Egiptu su tokom prošlog vikenda načinjena dva velika otkrića - špansko-italijanski tim arheologa pronašao je mitsku grobnicu boga Ozirisa, a češki arheolozi našli su grobnicu dosad nepoznate kraljice Hentkaues III.Simbolična grobnica boga stara oko 3.200 godina otkrivena je u nekropolisu šeika Abd el Kurna kod Tebe.Nedovršeno- Grobnica je otkrivena unutar nedovršene grobnice Kamp-327. U njenom centru je statua Ozirisa, koji je predstavljen kako sedi u kapeli okrenut stepeništu unutar devet metara dubokog otvora - rekao je Abdel-Hakim Karar, direktor Odeljenja za antikvitete Gornjeg Egipta.Osim centralnih tunela i prostorija, u drugom delu grobnice arheolozi su pronašli još jednu seriju tunela s prostorijama.Vođa špansko-italijanskog tima, arheologa doktor Marija Milagros Alvarez Sosa smatra da demoni na zidovima čuvaju tela pokojnika. Prema njegovim rečima, ovo je veoma važna grobnica.

Iskopine... Grobnica kraljice
Iskopine... Grobnica kraljice

Posuđe vladarkeČeški arheolozi otkrili su grobnicu Hentkaues III, supruge jednog faraona Pete dinastije koji je vladao Egiptom pre 4.500 godina, saopštilo je Ministarstvo kulture te zemlje.- Prvi put otkrivamo ime kraljice koja uopšte nije bila poznata pre otkrića njene grobnice - rekao je ministar kulture Mamduh el Damati.Grobnica je pronađena jugozapadno od Kaira na lokaciji Abu Sir, u kojoj se nalazi nekoliko piramida faraona Pete dinastije, koji su vladali pre 2500. godine pre nove ere.- Otkrivena je na mestu grobnice faraona Neferefra, zbog čega se pretpostavlja da je dosad nepoznata kraljica bila faraonova supruga - izjavio je češki arheolog Miroslav Barta.Arheolozi su u grobnici pronašli posuđe i druge predmete iz svakodnevnog života, a na zidovima urezano ime kraljice.

Iskopine... Nekropola boga
Iskopine... Nekropola boga

Označena na mapiPLAN NAPRAVLJEN 1887.Grobnica Ozirisa je prvi put označena na mapi 1887. godine. Tokom 20. veka bilo je nekoliko pokušaja da se potpuno istraži i napravi detaljna skica, ali nijedan nije bio uspešan. Arheolozima predstoji još mnogo mukotrpnog posla. Uprkos tome što su napravili plan grobnice, većina prostorija koje su otkrili nisu detaljno ispitane. Njihovo raščišćavanje i konzervacija počeće na jesen 2015.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja