(VIDEO) BRZO REAGOVANJE: Umesto pasa spasilaca, od sada će vas spasavati dron
Foto: Printskrin

INOVACIJE

(VIDEO) BRZO REAGOVANJE: Umesto pasa spasilaca, od sada će vas spasavati dron

Tech -
Zamislite koliko bi samo života bilo spašeno kada bi pas mogao da doleti sa pojasom za spasavanje

Jedna od glavnih karakteristika spasilaca je da su brzi plivači. U njihovom poslu, brzina je od krucijalne važnosti – to koliko će im vremena trebati da dobace pojas za spasavanje davljeniku, odnosno za koliko vremena će ga izvući iz vode može značiti razliku između života i smrti.

Njihovi najbolji prijatelji na poslu su psi, koji brzo plivaju i donose pojas davljeniku. Zamislite koliko bi samo života bilo spašeno kada bi pas mogao da doleti sa pojasom za spasavanje.

Upravo se tim pitanjem pozabavio Bil Pierda, čovek kome su dronovi hobi. Naime, on je došao na ideju da bi za dron mogao da zakači pojas za spasavanje. Ovaj projekat pod nazivom Ryptide uskoro će se naći na Kickstarteru.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Iako su Iranci već smislili Pars dron, Bilova ideja je mnogo komercijalnija. Dok je Pars tip drona koji je namenjen pre svega spasiocima, Ryptide je ideja koja podrazumeva kačenje pojasa za spasavanje na običan, komercijalni dron. Njegova prednost je i u tome što se pojas automatski naduva istog momenta kada dodirne vodu.

Projekat Bila Pierde će se naći na Kickstarteru ovog meseca. Ukoliko bude uspešan, spasioci će možda dobiti “novog najboljeg prijatelja”.

http://www.youtube.com/watch?v=FFllAOjRj-4

(B92.net)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track