UPOZORENJE: Roboti će nas sve poubijati!

Naučnici predviđaju pobunu mašina

UPOZORENJE: Roboti će nas sve poubijati!

Tech -
Veštačka inteligencija pomaže u borbi protiv bolesti, ali može se i otrgnuti od ljudske volje i suprotstaviti nam se, piše fizičar Stiven Hoking

NJUJORK - Veštačka inteligencija može nam pomoći da suzbijemo bolesti i siromaštvo, ali postoji realna opasnost da će se mašine otrgnuti od ljudske volje i suprotstaviti nam se, tvrde svetski naučnici, među kojima je i slavni fizičar Stiven Hoking.U otvorenom pismu više od 100 naučnika i preduzetnika, poput Hokinga, direktora „Spejsa X“ Ilona Maska, koosnivača „Skajpa“ Jana Talina, ali i profesora najčuvenijih svetskih univerziteta i kompanija, pozvalo je javnost da posveti veću pažnju bezbednosti i etičnosti računara.

Istraživanje napreduje- Istraživanje veštačke inteligencije stalno napreduje, tako da će njen uticaj na društvo neminovno rasti - pišu naučnici.Međutim, važno je istražiti kako iskoristiti njene prednosti i istovremeno izbeći njene moguće zamke, napominju oni.- Da li autonomna smrtonosna oružja mogu da se povinuju zakonima? Da li ih je moguće uvek kontrolisati ili će odlučiti da ubijaju nasumice? - piše u pismu naučnika.Kako navode, roboti bi uskoro mogli da ostave milione ljudi bez posla, a na duge staze bi mogli da stvore distopije nalik onima u naučnofantastičnim delima ili poubijaju ljude.

Poslednji događajInače, Hoking je takođe upozorio na opasnosti od razvoja veštačke inteligencije.- Razvoj zaista inteligentnih mašina mogao bi da označi kraj ljudske vrste. Stvaranje veštačke inteligencije moglo bi da bude najveći događaj u ljudskoj istoriji. Nažalost, to bi mogao da bude i poslednji događaj u ljudskoj istoriji - rekao je on.I drugi naučnici upozoravaju na ovo, ali to je istovremeno i tema mnogih naučnofantastičnih priča i filmova, među kojima su najpoznatiji serijali „Terminator“ i „Matriks“.

Ilon MaskPRIZIVAMO DEMONAVeštačka inteligencija je najveća pretnja za naš opstanak, rekao je nedavno Ilon Mask.Moramo biti veoma oprezni kad je reč o veštačkoj inteligenciji. Stvarajući je mi prizivamo demona. Slično kao tip iz priča sa pentagramom i svetom vodicom koji misli da može da kontroliše demona. Ali ne može - rekao je Mask.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track