PRAVO ODELO AJRONMENA NA PRODAJU: Napravljen futuristički robot

BUDUĆNOST

PRAVO ODELO AJRONMENA NA PRODAJU: Napravljen futuristički robot

Tech -
I POMOĆ I ORUŽJE: Džinovska naprava može biti korisna u spasilačkim misijama, ali se lako može pretvoriti i u mašinu za ubijanje, objašnjavaju u japanskoj kompaniji

TOKIO - Japanska kompanija „Suidobaši Džuko“ napravila je egzoskelet koji pretvara običnog čoveka u superheroja sposobnog da podigne bilo koju vrstu tereta. Izum koji su mnogi nazvali pravim Ajronmen odelom pojavilo se na tržištu i košta miliona dolara.Egzoskelet nazvan „kuratas“ visok je skoro četiri metra, težak je pet tona i ima četiri točka pomoću kojih se kreće.

Ispunio sebi želju- Činilo mi se da, koliko god čekao, niko neće napraviti džinovske robote o kojima sam sanjao. Zato sam pomislio da bih mogao da ih napravim sam. Tako je sve počelo - kaže izumitelj Kogora Kurata iz Japana.Kako objašnjava, egzoskelet se može kontrolisati iznutra, ali i pomoću aplikacije na pametnom telefonu, kako god je u kom trenutku zgodnije.Mašina ima 30 hidrauličnih zglobova koje vozač koristi za kontrolu. Nema klasične noge već točkove, pomoću kojih može da se kreće brzinom od 10 kilometara na sat.Egzoskelet može da se koristi u industriji, za podizanje i premeštanje tereta koji je previše težak za čoveka, ali je koristan i za spasilačke akcije. Posebno je praktičan za izvlačenje ljudi iz zapaljenih zgrada.Opasno oružjeMeđutim, kao i u bilo kom naučnofantastičnom filmu, egzoskelet može postati i opasno oružje.- Na „kuratas“ se može nakačiti najsavremenije oružje, uključujući i automatsku pušku sposobnu da izbaci 6.000 metaka u minuti. Automatsko podešavanje omogućava da se nacilja meta i „kuratas“ joj neće dozvoliti da pobegne - navode u japanskoj kompaniji.Egzoskelet košta milion dolara, ali se prodaje rasklopljen, pa će onaj ko ga kupi morati da ga sastavlja.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track