BITKA TELEVIZIJE I INTERNETA: Slika će uskoro biti ogromna i pokriće celo vidno polje!

Rat medija

BITKA TELEVIZIJE I INTERNETA: Slika će uskoro biti ogromna i pokriće celo vidno polje!

Tech -
Kako da preživi industrija? Kako zadržati gledaoca koji je gotovo napola prešao na internet? Odgovor - pridobijanjem preko usavršavanja tehničkih sredstava

Televizija se poslednjih decenija hranila energijom razrušenih tabua, energijom ukinutih društvenih pravila i procedura. Sada se ova trka završava - televizija gledaoca više ničim ne može iznenaditi. U autorskom tekstu, Jurij Gusakov, ruski stručnjak za 3D tehnologije, analizira bitku televizije i monitora, napore da se održi premoć u medijskoj oblasti. Tekst prenosimo u celini.

Nasilje, izopačenost, gledanje tuđe patnje i poniženja - već viđeno i dosadno. Postoji još jedna mala rezerva u formi kanibalizma, ali o tome malo kasnije. Generalno, metamorfoze su završene i tu je kraj formata.Kako da preživi industrija? Kako zadržati gledaoca koji je gotovo napola prešao na internet? Odgovor - pridobijanjem preko usavršavanja tehničkih sredstava. Televizijsku sliku treba povećati na dimenzije i rezolucije koje odgovaraju realnom ljudskom vidu, u kojima će „Faktor straha“ i „Dom-2“ (ruske tv serije - prim. prev.) zasijati novim sjajem.

Ilustracija: Profimedia
Ilustracija: Profimedia

Upravo smo zbog toga prešli na HD (1920h1080 piksela), a sad se spremamo da broj tačaka na ekranu povećamo četiri puta i dobijemo format 4K (3840h2160). Ali 4K - nije kraj trke, jer je realna ljudska fiziološka granica četiri puta veća - cc). 8K - je 33 miliona tačaka - e, tu je kraj trke.

Malo tehničkih informacija.Moguća sposobnost ljudskog vida iznosi negde oko 1 lučne minute, tj. pri ovoj veličini mi ne primećujemo da se slika na ekranu sastoji od tačaka - piksela. A sad da bismo razlikovali piksele, prinuđeni smo da gledamo televizor i to na malom rastojanju (oko 3 visine ekrana). Zbog toga sama slika zauzima samo 30° našeg vidnog polja, dok periferni vid ne učestvuje u gledanju. Takva je situacija sa HD.

Kad se pređe na 8K, moći ćemo da se nalazimo 0,75 visine ekrana udaljeni od televizora i da ne razlikujemo posebne tačkice. Slika će zauzeti svih 100° kao i periferne zone našeg vida. To jest, sedećemo veoma blizu televizora? Ne, televizor će postati ogroman. Sedećemo na istom dvosedu, sam televizor će biti na zidu preko puta. A mi ćemo videti isto tako jasnu sliku kao da je realna. Japanci su najdalje otišli u projektovanju 8K tehnologije. Kompanija Astro Design koja se bavi istraživanjem ovih tehnologija - već je napravila kompaktne 8K-kamere i rekordere kao i boks za podvodna snimanja u 8K formatu.Nedavno sam imao prilike da razgovaram sa grupom vodećih ruskih stručnjaka koja je bila pozvana u Astro Design laboratoriju. I zaista podvodni snimci u formatu 8K na ekranu od 100 inča izazivali su poseban utisak. Interes Japanaca za ruske projektante nije slučajan. Naravno, da ne možemo proizvesti kameru koja je bolja od japanske, ali kamera je tek polovina zadatka. Signal 8K je ogromna količina informacija, a obične tehnologije je ne mogu preneti. Zato u prvi plan izbija problem kodeka - algoritama za kompresiju video materijala. I ovde Rusija ima ozbiljne rezerve.

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Istraživanja u oblasti video kompresije izvode se u moskovskim naučno-istraživačkim institutima i univerzitetima, ali posebno želim da istaknem Tomsk. Od 2012. godine u Tomsku se realizuje test emitovanje u standardnom digitalnom formatu druge generacije DVB-T2, a kompanija Elecard na tržištu video kompresije predstavlja isto ono što i kompanija Kasperski na tržištu antivirusa. Univerzitet u Tomsku mnogo godina se bavi upravo problemima kompresovanja informacija, a krajem decembra 2014. godine na univerzitetu je odbranjena disertacija na temu novog standarda H.265/HEVC - što je još jedan korak u rešavanju problema prenosa 8K signala. Jednom rečju, ruski matematičari ravnopravno učestvuju u tehnološkoj trci. Da bi sve uspelo, slici još treba dodati obim. I to je već urađeno. Prošle godine korporacija Sharp je prikazala prototip 8K-displej sa 3D funkcijom bez naočara, dok je tomska kompanija Triaxes ipak lider ne samo za programsko obezbeđenje na tržištu takvih ekrana. Toshiba je prezentovala novu tehnologiju velikih televizora koji koriste tečno-kristalne mikroplazme sa promenljivim gradijentom preloma.

Dakle, očekuju nas televizori od najmanje 80 inča koji će imati 33 miliona piksela i 3D funkciju bez naočara. Do 2020. oni će biti i u našim stanovima. U „kutiji“ će biti sve isto, samo što će nas ona još više hipnotisati.Ovde mogu da stavim i tačku, ali se postavlja logično pitanje. 8K je zaista kul, ali će i to vremenom postati uobičajeno. A kuda će se posle kretati televizije, jer sadržaj televizijskih šou emisija ne napreduje?Odgovor - još veća hipnoza pomoću tehničkih sredstava. U planu je da 2030. bude lansiran prostorna televizija velikog obima - poznata pod nazivom holografija.

Jurij Gusakov, stručnjak za 3D tehnologijePreveo: Goran Šimpraga

(Fakti.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track