IZNENAĐENJE: Na planeti u blizini Zemlje moguć život

Novo otkriće teleskopa Kepler

IZNENAĐENJE: Na planeti u blizini Zemlje moguć život

Tech -
Nova nada U sistemu udaljenom 150 svetlosnih godina snimljene čak tri planete nalik našoj, a na jednoj od njih temperature su povoljne za nastanak života

TUSON - Svemirski teleskop Kepler uspeo je da otkrije zvezdu sa tri planete slične našoj Zemlji, a jedna od njih ima temperature koje omogućavaju postojanje vode u tečnom stanju, a samim tim i života, tvrde američki naučnici.Zvezda EPIC 201367065 je crveni patuljak klase M, upola manji od Sunca. Udaljena svega 150 svetlosnih godina od nas, ona je jedna od najbližih zvezda sa planetama. Atmosfera To znači da je dovoljno blizu da možemo detaljno da je proučimo.- Tanak sloj atmosfere od azota i kiseonika omogućio je procvat života na Zemlji. Ipak, priroda je puna iznenađenja. Mnoge egzoplanete dosad otkrivene imaju debelu atmosferu bogatu azotom, ali su negostoljubive za život kakav mi poznajemo - rekao je Ijan Krosfild, astronom Univerziteta Arizone i vođa istraživanja.Tri planete su 2,1, 1,7 i 1,5 puta veće od Zemlje.- Najmanja kruži oko zvezde na sličnom rastojanju kao naša planeta od Sunca - kaže student Erik Petigura, učesnik istraživanja.On je ove planete otkrio 6. januara dok je radio kompjutersku analizu Kepleroviih podataka.- Većina planeta koje smo dosad otkrili su spržene. Ovaj zvezdani sistem je najbliži koji smo pronašli, a da ima temperaturu sličnu Zemljinoj. Postoji velika šansa da je planeta stenovita, što znači da bi mogla da ima okeane i vode u tečnom stanju - rekao je Petigura.Astronom sa Univerziteta na Havajima Endru Hauard kaže da se danas otkrivaju stotine egzoplaneta, ali da još nismo otkrili neku koja je kao naša.Habl pomaže- Ovo otkriće nam može pomoći u tome. Pogotovo ako se ima u vidu da ima mnogo planeta veličine Zemlje u Mlečnom putu, a da su neke od njih napravljene od stena i gvožđa - rekao je on.Sada je na redu posmatranje ove tri planete pomoću drugih teleskopa, uključujući i Habl.Ako ove planete po veličini slične Zemlji imaju atmosferu bogatu azotom, Habl će nam to sigurno javiti - kaže Petigura.

Lovac na planete... Kepler
Lovac na planete... Kepler

Velika otkrićaMOGUĆA MERENJAKepler je tokom misije otkrio hiljade planeta, ali većina je previše udaljena da bi se znali svi podaci o njima. Zahvaljujući tome što je zvezda EPIC-201 u blizini, svega 150 svetlosnih godina od nas, ova merenja su moguća. Najsličnija njoj je zvezda Kepler-138, ali nijedna planeta koja kruži oko nje nije u naseljivoj zoni.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja