(FOTO) NIJE NAUČNA FANSTASTIKA: Pogledajte zgrade i luksuzne vile ištampane 3D štampačem!
Foto: Profimedia

Ovo je budućnost građevine

(FOTO) NIJE NAUČNA FANSTASTIKA: Pogledajte zgrade i luksuzne vile ištampane 3D štampačem!

Tech -
Arhitekte koji stoje iza projekta kažu kako je ovo i trenutno najviša ištampana zgrada. Istom tehnologijom kompanija WinSun napravila je i luksuznu vilu od 1.100 kvadrata
1 / 2 Foto: Profimedia

Veliki 3D štampač u fabrici je sloj po sloj štampao zgradu koja se sastavila na gradilištu. Kako se čini, uskoro bi iz novih 3D printera mogli da izlaze i neboderi.

Nakon što su u aprilu ištampali 10 kuća u jednom danu, kineska kompanija sada uz pomoć njega napravila stambenu zgradu na pet spratova koristeći građevinski otpad. Arhitekte koji stoje iza projekta kažu kako je ovo i trenutno najviša ištampana zgrada. Istom tehnologijom kompanija WinSun napravila je i luksuznu vilu od 1.100 kvadrata.

Potpuno uređena vila inače će koštati nešto više od 160.000 dolara.

Ceo sprat u jednom danu

Sa stranice 3ders.org navode kako je kompaniji trebalo jedan dan za sprat, a još pet da ga sastave. Kako bi uspeli da obave ovaj zadatak, koristili su 40 metara dug i 6 metara visok printer, prenosi Cnet. Koristili su građevinski otpad koji sadrži čelik, staklena vlakna, cement i druge aditive.

Mašina istiskuje materijal sloj po sloj i stvara građevinske blokove. Oni se potom na gradilištu sastavljaju zajedno sa čeličnim pojačanjima i izolacijom.

Prema računici kompanije na građevinskom materijalu se na ovaj način može uštedeti između 30 i 60 posto, dok je cena smanjena za 50 do 80 posto. Uz to, izračunali su i da je vreme gradnje kraće 50 do 70 posto.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track