Tinejdžer prodao bubreg da kupi ajfon?!
Foto: REUTERS

Mladost ludost

Tinejdžer prodao bubreg da kupi ajfon?!

Tech -
Organi se prodaju i da bi se vratili veliki dugovi, platili abortusi devojkama ili platili računi za smart telefone

PEKING - U centralnoj Kini pet osoba je optuženo da su umešani u trgovinu organima, pošto je otkriveno da je jedan tinejdžer prodao bubreg da bi kupio ajfon i ajped?!

Tužilaštvo u gradu Čendžou je protiv osumnjičenih podnelo optužnice za namerno nanošenje povreda u cilju transplatacije bubrega 17-godišnjeg učenika Vanga, javila je novinska agencija Sinhua. Među optuženima su hirurg, bolnički dobavljač i posrednici koji su tražili donore putem interneta i iznajmili prostor gde je izvedena operacija.

Jedan od njih, piše Sinhua, imao je kockarske dugove, pa je pitao drugog optužnog da potraži donora organa u "čet sobama" na internetu i nekog ko bi im iznajmio operacionu salu. On je za transplataciju, koja je izvedena u aprilu prošle godine, dobio 220.000 juana (35.000 dolara), od kojih je učeniku dao 22.000 juana (3.500 dolara), a ostatak podelio sa drugima iz grupe optuženih i medicinskim osobljem koje je učestvovalo u operaciji.

Učenik je, po povratku kući, rekao majci da je prodao bubreg i tako uspeo da kupi ajfon i ajped. U izveštaju Sinhue navodi se da u Kini oko 1,5 miliona ljudi čeka organ, ali da se godišnje izvede samo oko 10.000 transplatacija.

Kineski list Sadern dejli pisao je prošlog meseca da su neki prodavali bubrege, ili ozbiljno razmišljali o tome, kako bi vratili velike dugove, platili abortuse svojim devojkama, ili platili račune za smart telefone.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track