Najnovije vesti

TRAŽE 500 DOLARA ODŠTETE: 25.000 korisnika tužilo Fejsbuk!
Foto: Reuters

Ročište zakazano za april

TRAŽE 500 DOLARA ODŠTETE: 25.000 korisnika tužilo Fejsbuk!

Tech
Austrijski sud odobrio je zajedničku tužbu 25.000 ljudi širom sveta protiv Fejsbuka

Pripremno ročište u kojem grupa tuži društvenu mrežu zbog kršenja privatnosti korisnika održaće se u aprilu.

 

"Na saslušanju 9. aprila raspravljaće se o prihvatljivosti tužbe", rekla je Bitriks Engelman sa suda u Beču. Tužbu je u avgustu prošle godine podigao austrijski advokat i osnivač grupe "Europa protiv Facebooka" Maks Šrems. On je 2013. godine od Kancelarije irskog poverenika za zaštitu podataka tražio istragu o aktivnostima američkih kompanija, uključujući i Facebooka, vezano uz njihovo učestvovanje u špijunskom skandalu američke agencije NSA.

 

Svaki tužilac traži 500 dolara
U zajedničkoj tužbi protiv Fejsbuka su građani iz Evrope, Azije, Južne Amerike i Australije. Građani SAD-a i Kanade ne mogu da učestvuju jer se tuži Facebook Irska koji vodi sve operacije kompanije izvan SAD-a. Potpise za tužbu su prestali da prikupljaju nakon što se prijavilo 25.000 ljudi, ali se još dodatnih 50.000 korisnika Facebooka već registriralo na njihovoj stranici i iskazalo interes da učestvuju u tužbi.

 

Osnova tužbe sastoji se u tome da je Facebook kršio prava korisnika učestvovanjem u tzv. Prizma programu američke Agencije za sigurnost (NSA), izradom grafika, aplikacija i praćenja aktivnosti na drugim web stranicama kao i “big data” sistemima kojima se, kako tvrdi, špijuniraju korisnici, ne poštujući njihove zahteve za ograničenjem deljenja informacija. Svaki od 25.000 tužioca traži po 500 dolara odštete od Facebooka, ali glavni cilj im je promena Facebookove politike zaštite privatnosti na korist korisnicima društvene mreže.

 

(Večernjilist.hr)

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...