NEVEROVATNO: Napravili aparat za čitanje misli!

Revolucionarni uređaj pomaže obolelima

NEVEROVATNO: Napravili aparat za čitanje misli!

Tech -
Dva tima naučnika osmislila mobilne uređaje koji beleže moždanu aktivnost pacijenata u vegetativnom stanju i omogućavaju im „komunikaciju“

LONDON - Naučnici su uspeli da naprave mobilni uređaj za čitanje misli, koji bi mogao da pomogne ljudima koji su potpuno paralizovani, ali svesni da komuniciraju s okolinom, javio je Nju sajentist.Dosad su jedina nada za potpuno paralizovane osobe bili veliki uređaji za skeniranje funkcionalne magnetne rezonance, pomoću kojih je bilo moguće zabeležiti njihovu moždanu aktivnost, ali su aparati konačno postali manji.

Neverovatno... Prikaz moždane aktivnosti
Neverovatno... Prikaz moždane aktivnosti

Novi sistemProfesor Adrijan Oven s Univerziteta zapadnog Ontarija, u Londonu, u Kanadi, razvio je sistem koji omogućava stavljanje jastučića na ruku, pomoću kojih pacijenti mogu da odgovaraju na pitanja koja im se postavljaju. Iako na ruci, jastučići mere reagovanje mozga koji se koncentriše na jedan od njih.- Stimulacija funkcioniše. Imali smo velikog uspeha u eksperimentima - rekao je Oven.Sličan uređaj napravila je i australijska kompanija GTECH. Naučnici na Univerzitetu u Ližu, u Belgiji, uspeli su da čitaju misli pacijenata s potpunom paralizom.

Nacijeva: Jedna od pet osoba s potpunom paralizom ima pogrešnu dijagnozu
Nacijeva: Jedna od pet osoba s potpunom paralizom ima pogrešnu dijagnozu

Pogrešna dijagnozaProfesor Oven je ranije dokazao da ljudi u takozvanom vegetativnom stanju u stvari mogu da razumeju šta se dešava oko njih i svesni su pitanja i uputstava.Inače, naučnici su još ranije otkrili da su doktori često davali pogrešnu dijagnozu i za ljude u vegetativnom stanju tvrdili da su bez svesti.- Najmanje jedna od pet osoba s potpunom paralizom ima pogrešnu dijagnozu, ali nove tehnologije poslednjih godina omogućile su naučnicima da bolje shvataju ljude u vegetativnom stanju - kaže Lorina Naci, istraživač s Univerziteta zapadnog Ontarija.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track