KONTROVERZNA TVRDNJA: Velikog praska nikad nije bilo?
Foto: Reuters

Nova odvažna teorija naučnika

KONTROVERZNA TVRDNJA: Velikog praska nikad nije bilo?

Tech -
Kosmos u kojem živimo nije nastao pre 13,8 milijardi godina, već je postojao oduvek i nema ni početak ni kraj, tvrdi Sarija Das

LETBRIDŽ - Kosmos u kojem živimo nije nastao u Velikom prasku pre 13,8 milijardi godina, kako se dosad pretpostavljalo. Veliki prasak se nije dogodio, a naš univerzum nema ni početak ni kraj, tvrde dvojica naučnika.Uobičajena pretpostavka je da je kosmos nastao iz beskonačno male tačke, nazvane singularitet, ali niko još nije objasnio šta se u toj tački desilo ili šta joj je prethodilo. Upravo zbog toga dvojica naučnika su predstavila novu radikalnu teoriju, piše Dejli mejl.Kombinovanje teorija- Teorija o Velikom prasku teško je dokaziva jer se u proračunima potrebnim za njeno dokazivanje u obzir moraju uzeti beskonačnosti. Drugim rečima, teorija predviđa sopstveni pad. Takođe, ne objašnjava odakle potiče to početno stanje - kaže profesor Sarija Das sa Univerziteta u Letbridžu u Kanadi.Kako bi rešili taj problem, naučnici su kombinovali teoriju relativiteta, koja opisuje sile oko nas, s kvantnom mehanikom, koja važi za male objekte.Počeli su od jednačina koje je stvorio fizičar Dejvid Bom pedesetih godina, kada je pokušavao da iskoristi kvantnu teoriju umesto klasične u opisivanju najkraćeg rastojanja između dve tačke na zakrivljenoj površini. Zatim su ih kombinovali s jednačinama profesora Amala Kumara Rajčaudurija s Predsedničkog univerziteta u Kalkuti koje su opisivale tečnost sačinjenu od sićušnih čestica koja prožima svemir. Reč je o kvantnoj verziji gravitacije - gravitonu.Bez presecanja putevaProfesor Das i njegov kolega Ahmed Farag Ali s Univerziteta Benha u Egiptu pokazali su da, za razliku od klasičnih trajektorija čestica - putanja ka prošlosti ili budućnosti, kvantnim česticama se putevi ne mogu presecati, niti se one ikad susreću.- Koliko mi vidimo, pošto se različite tačke u svemiru u prošlosti zapravo nikad nisu spajale, on nije imao početak. Svemir postoji oduvek i zato verovatno nema ni kraj. Drugim rečima, singularitet nikad nije postojao - kaže profesor Das.

Nova teorijaSKUPLJANJE I ŠIRENJEProfesor Das spekuliše da je možda svemir prolazio kroz različite faze skupljanja i širenja. Na osnovu njegovih pretpostavki možda se može objasniti čak i poreklo tamne materije i tamne energije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track