NAMENJENO ŽENAMA: Ne želite da zatrudnite? Ne brinite, i za to postoji aplikacija
Foto: Profimedia

Ima više od 15.000 korisnica

NAMENJENO ŽENAMA: Ne želite da zatrudnite? Ne brinite, i za to postoji aplikacija

Tech -
Delotvornost ove jednostavne metode kontracepcije procenjuje se na čak 75 odsto

Švedska naučnica Elina Berglund ostavila je posao u prestižnom CERNU kako bi razvila "Natural Cycles", aplikaciju koja uz pomoć praćenja bazalne temperature svojih korisnica služi kao alternativna kontracepcija.

Bazalna temperatura je prva temperatura tela nakon buđenja, a varira zavisno od dana ciklusa i time je jedan od indikatora plodnih i neplodnih dana.

Ova aplikacija nije prva koja se setila te najjednostavnije, ali i najriskantnije metode kontracepcije čija se delotvornost procenjuje na 75 odsto.

Razlika je u tome što umesto kao provizoran kalendar ovulacije, "Natural Cycles" funkcioniše prema algoritmu koji predviđa hormonalne promene u ženskom telu tokom menstrualnog ciklusa, a postaje tim precizniji što više podataka korisnica unosi u njega, a Elina Berglund tvrdi da vrlo brzo postiže zavidnu pouzdanost od 99,9 odsto.

"Naš algoritam temelji se na svim dosadašnjim istraživanjima u ovom području. Ta istraživanja nisu ništa novo, ali je novo ono što postižu naši matematički i statistički alati. Takođe, sarađujemo s profesorima i ginekolozima u Švedskoj", rekla je Beglund čija je aplikacija klinički recenzirana nakon testiranja na 300 žena, a rezultati koji potvrđuju njenu preciznost objavljeni su u "Journal of Contraception and Reproductive Health Care".

Trenutno "Natural Cycles" koristi više od 15.000 žena.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

(24sata.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track