Najnovije vesti

NOVA VRSTA DRONA: Velika opasnost stiže u obliku mehaničke lopte, ide i po kopnu i po vodi!
Foto: YTPS

Tempirana bomba

NOVA VRSTA DRONA: Velika opasnost stiže u obliku mehaničke lopte, ide i po kopnu i po vodi!

Tech
Trenutni model može sa sobom da ponese 2 kilograma materijala, a to može biti i eksploziv! Mašina može da putuje kroz vodu brzinom od 6 kilometara na sat, a po kopnu skoro 40 kilometara na sat

Brza mašina u obliku lopte koja može da se kotrlja po zemlji i pliva po vodi je velika novost na polju tehnologije. Poznata je kao „GuardBot“, može bez problema da se kreće po blatu, pesku, čak i po snegu bez da se zaglavi.Poizvođači mehaničke kugle izmislili su je prvenstvneo da bi služila kao dodatan način informisanja u specijalnim vojnim operacijama u konfliktnim zonama, ali su vremenom došli do ideje da bi Gardbot mogao da prenosi ekspozive do pozicije neprijatelja, što ga čini izuzetno opasnim oružjem koje bi ozbiljno moglo da ugrozi bezbednost.

Ova opasna lopta je nakon dužeg istraživanja razvijena u Stamfordu u Konektikatu, a trenutno je testira američka vojska.Mašina može da putuje kroz vodu brzinom od 6 kilometara na sat, jer zbog svog oblika ne može da razvije dovoljnu silu da bi se kretala brže. Kada su je testirali na plaži, kretala se brzinom od 32 kilometara na sat na suvom. Ako ne nosi ništa u sebi, Gardbot je težak 25 kilograma i ima po jednu kameru sa obe strane, što osobi koja upravlja omogućava da je usmerava.Sferni oblik ove mašine joj dozvoljava da sve što se spakuje unutra ostane netaknuto. Takođe je skoro nemoguće spolja na bilo koji način uticati na elektroniku. Napajanje ove kugle je baterija koja se puni, a u trenutnim modelima je napajanje koje može da traje i do 16 časova besprekidne aktivnosti. Za punjenje baterije u celosti potrebno je 3 sata.

Kamere sa obe strane dozvoljavaju osobi iza daljinskog upravljača da vidi 360 stepeni oko ove mašine. Trenutni model može sa sobom da ponese 2 kilograma materijala, a to može biti i eksploziv! Kompanija je za javnost saopštila da je ovaj projekat prvobitno dizajniran za misije po Marsu, ali su ljudi za nju našli drugu upotrebu. Ne sumnjamo da su za ovu mašinu inspiraciju dobili od koncepta drona.Ono što je zanimljivo oko Gardbota je to što dolazi u apsolutno raznim veličinama. Po izboru, prečnik varira između 10 centimetara do skoro 3 metra! Trenutno, ova potencijalno opasna kugla zahteva osobu koja će je kontrolisati, ali kompanija planira da uvede sistem kojim će korisnik moći da jednostavno na mapi odredi kugli dokle da se otkortklja. (N. Đorđević)

http://www.youtube.com/watch?v=O6HCZbAjUzI
http://www.youtube.com/watch?v=v6IZTY4__Sc

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...