CERN: Sudarač otkriva sve tajne svemira
Foto: CERN

Uskoro uključuju LHC

CERN: Sudarač otkriva sve tajne svemira

Tech -
Veliki hadronski kolajder znatno je pojačan, pa će naučnici nastaviti da tragaju za novim česticama, ali i pokušati da otkriju kako je univerzum nastao

ŽENEVA - Naučnici odbrojavaju dane do uključivanja obnovljenog i znatno pojačanog Velikog hadronskog sudarača (LHC), isključenog poslednje dve godine.LHC će sada imati skoro dvostruko više energije i pomoći će istraživačima u Evropskom centru za nuklearna istraživanja (CERN) da bolje shvate Higsov bozon, otkriju tamnu materiju, ali i shvate kako je izgledao svemir u vreme nastanka.PojačanjeTokom popravki zamenjeno je 18 od 1.232 superprovodna magneta, kao i 10.000 veza oko njih.- Kada LHC ponovo bude uključen, energija sudaranja čestica biće 13 TeV, a 2012. je bila 8 TeV. Veća energija omogućiće naučnicima da prošire potragu za novim česticama i da provere još netestirane teorije. Mašini su dodati i novi setovi elektronike otporne na radijaciju, a pojačan je i vakuumski sistem - kažu u CERN.Pomoću sudarača naučnici će nastaviti potragu za nepoznatim česticama, a najveća je potraga za tamnom materijom i antimaterijom.

Nedovršena posla- Nastavljamo potragu za novim česticama zato što posao nije dovršen kada je reč o razumevanju kosmosa - kaže Tara Širs, fizičarka iz CERN.I drugi naučnici su optimistični.- Nadamo se da ćemo otkriti novi svet do kraja leta. Možda ćemo konačno otkriti supersimetričnu materiju - kaže prof. Bit Hajneman, portparol projekta Atlas.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track