Punih 13 godina bio je jedan od najboljih i najomiljenijih servisa za slobodnu razmenu podataka i daunload, ipak izgleda kako nije uspeo da izdrži pritiske sa svih strana.

Stariji internet korisnici sa setom će se vratiti u one davne dane kada za skidanje filmova, serija, muzike i drugih medijskih sadržaja nije bilo previše izbora osim nekoliko torrent stranica, par slabašnih servisa i RapidSharea.

Švajcarska kompanija koja posluje još tamo od 2002. godine uistinu nam je ulepšala i olakšala život u samim počecima širenja interneta, ali pritisci sa svih strana, tužbe i rast konkurencije jednostavno su pregazili dobri, stari i verni RapidShare pa će on i službeno prestati sa postoji 31. marta 2015. godine. Tračak svetla u ovoj tužnoj vesti je činjenica kako su gazde ovog servisa odlučili da “iščupaju žicu” pod svojim uslovima, bez da su ih nasilno zatvorili nekakvim upadima specijalaca i zasipanjem milijonskim tužbama.

rapidshare.jpg
Printskrin 

Na žalost, današnje generacije nikada neće znati koliko je bilo značenje RapidSharea, a za par godina će verojatno postati nešto kao Napster ili WinAmp: relikvije davnih vremena koje “internet starci” spominju u svojim trabunjanjima i koje u današnjem svetu milijardi aplikacija i mogućnosti ne znače apsolutno ništa. E pa nekima znače mnogo! Ovaj servis za brzu i laganu razmenu bilo kakvih legalnih ili ilegalnih medija 2010. godine bio među 50 najposećenijih stranica na internetu, a upravo ga je ta popularnost stajala glave. Šakali industrije zabave, vlade i zakonodavci obrušili su se svim snagama na RapidShare u pokušaju da ga zaustave, a iako nikada nisu uspeli da ga pobede, ipak su mu naneli štetu od koje se nikada nije oporavio.

Nedostajaćeš nam, RapidShare!